Stručni žiri odabrao pobjednike u šest kategorija

ROVINJ PHOTODAYS 2021: Fotografije koje reflektiraju aktualno vrijeme i prostor

U ovoj pandemijskoj 2021.godini, značajan broj fotografa prijavio se na Photodays natječaj, a među njima se i ovaj put ističe mlađa generacija. U mnogim radovima autori tematiziraju trenutno vrijeme na ovaj ili onaj način, ne nužno samo u kategoriji dokumentarne fotografije, a žiri je tim radovima posvetio posebnu pozornost, istaknuo je, između ostalog, predsjednik tročlanog žirija Dejan Sluga.

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA


Pažnja domaćih, ali i svjetskih majstora fotografije, fotografskih znalaca i amatera, tradicionalno je početkom svibnja bila usmjerena na veliku manifestaciju Rovinj Photodays, koja je zaljubljenike u fotografski medij okupljala u brojnim rovinjskim izložbenim prostorima ali i na otvorenim gradskim prostorima. No, iako su zbog pandemije, sukladno odukama Stožera civilne zaštite, i ove godine u Rovinju izostala izložbena događanja Rovinj Photodaysa, pobjednici su poznati i svi zainteresirani njihove radove mogu za sada pogledati i na službenim stranicama manifestacije.

Zastupljeni autori iz cijelog svijeta

Ove godine među finalistima bilo je šest autora iz Hrvatske, pet autora iz Srbije, dva autora iz Slovenije i po jedan autor iz Iraka, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke. U kategoriji "tijelo/akt" prvoplasirana je Ana Miletić (HR), drugi je Marko Stojanović (RS), a treći Younes Mohammad (IQ). U kategoriji "arhitektura" pobjednica je Marija Janković (RS), a slijede Davor Zupičić (HR) i Maruša Račič (SI). Kategoriju "dokumentarne" fotografije predvodi Adrijana Urschall (RS), a slijede Simon Chang (SI) i Filippo Venturi (IT). Prvoplasirana u kategoriji "moda" je Alma Štrkljević (HR), drugo mjesto zauzela je Rebeka Legović (HR), a treće Svetlana Jovanović (NL). U kategoriji "pejzaž" prvo mjesto pripalo je Ivani Jagušić (HR), drugo Ani Vuko (HR), a treće Fadilu Šarki (RS). Pobjednica u kategoriji "portret" je Zuzana Pustaiova (SK), drugi je Patrick Bienert (DE), a treći Marko Risović (RS)

- Na ovogodišnji je natječaj, do 31. ožujka, prijavljeno 2900 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava su, očekivano, prednjačili fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske..., ističu organizatori Rovinj Photodaysa i objašnjavaju da je žiriranje proveo tročlani stručni žiri koji je radio u sastavu: Dejan Sluga, upravitelj i direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon iz Slovenije (predsjednik žirija), Sabina Salamon, kustosica Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvoje Slovenc, fotograf iz New Yorka.

Pobjednica u kategoriji "portret" je Zuzana Pustaiova (SK)

- Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavlja zaista najbolje od prijavljenih radova, ističu organizatori manifestacije.

Originalnost i moderan pristup

- U ovoj pandemijskoj 2021.godini, značajan broj fotografa prijavio se na Photodays natječaj, a među njima se i ovaj put ističe mlađa generacija. Kvaliteta prijava posebno varira među njima, no žiri je pred sobom imao i više nego dovoljan broj radova koji se ističu pa odluke ponekad nisu bile lagane.

U kategoriji "tijelo/akt" prvo mjesto osvojila je Ana Miletić (HR)

U mnogim radovima autori tematiziraju trenutno vrijeme na ovaj ili onaj način, ne nužno samo u kategoriji dokumentarne fotografije, a žiri je tim radovima posvetio posebnu pozornost. Posebna pažnja posvećena je i kvalitetnim serijama iz regije, koje obrađuju teme specifične za ovo područje.

U kategoriji "pejzaž" prvo mjesto osvojila je Ivana Jagušić (HR)

Istodobno, kao trenutni sastav žirija, u kategoriji "pejzaž" još smo veći naglasak stavili na "gradski krajolik" ili "cityscape", gdje smo odabrali dvije izvrsne serije. U kategorijama akta i portreta, gdje je vrijeme i prostor teže reflektirati, uglavnom smo tražili originalnost i moderne pristupe, istaknuo je predsjednik žirija Dejan Sluga.

Prvoplasirana u kategoriji "moda" je Alma Štrkljević (HR)Prvo mjesto u kategoriji "dokumentarne fotografije" - Adrijana Urschall (RS)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater