GALERIJA MAKINA

"REMEMBER THE WAY": Početak kulturne suradnje Hrvatske i Južne Koreje

Izložbeni postav obuhvaća 50 fotografija 40-ak autora, sve redom profesionalnih fotografa iz osam zemalja svijeta. Kao što je više puta najavljeno na otvaranju izložbe u pulskoj Makini, ovo je tek početak kulturne suradnje Hrvatske i Južne Koreje, budući da će se iduće godine obilježiti 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Lijepe naše i ove daleke azijske zemlje, a već su u pripremi brojna događanja u Zagrebu i Puli

| Autor: Mladen RADIĆ


Izložba "Remember the way" odnosno "Sjeti se puta" otvorena je u petak navečer u pulskoj Galeriji Makina. Izložbeni postav obuhvaća 50 fotografija 40-ak autora, sve redom profesionalnih fotografa iz osam zemalja svijeta. Kao što je više puta najavljeno tijekom večeri, ovo je tek početak kulturne suradnje Hrvatske i Južne Koreje, budući da će se iduće godine obilježiti 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Lijepe naše i ove daleke azijske zemlje, a već su u pripremi brojna događanja u Zagrebu i Puli. Između ostalog, ekipa ovog projekta, koja je u petak navečer došla u Pulu, planira napraviti veliku izložbu fotografija koje su snimili u Hrvatskoj. Otkrio je to Kwak Poung Young, glavni direktor korejskog mjesečnika za kulturu Arts & Culture, čija je tvrtka uz tvrtku Asia Core Consulting te u suradnji s Gradom Pula organizirala izložbu u Makini.

Oduševljeni Pulom

Kwak Poung Young zahvalio se otvarajući izložbu voditelju Makine Hassanu Abdelghaniju, ali i pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću te Anji Ademi, inače pročelnici gradskog Upravnog odjela za lokalnu samoupravu te nekadašnjoj studentici u ovoj dalekoj zemlji, a na čiju je inicijativu izložba organizirana.

- Bili smo ovdje prije mjesec dana i oduševili smo se vašim načinom života, kazao je, uz ostalo Young.

Jedna od izloženih fotografija (Snimio Dejan Štifanić)

Dongsu Yeon, izdavač Arts & Culturea, rekao je kako je prije mjesec dana bio u Puli te da je vrlo sretan zbog ovog događanja.

- Volim Pulu i Istru, živjela Pula!, poručio je na otvaranju izložbe, a uz njega prisutne je pozdravio i Boyong Yoon, direktor Asia Core Consultinga, koji je rekao je da je veoma ponosan što je na otvaranju izložbe u Makini u Puli.

Gostujuća izložba

Izložba je već gostovala u Firenci i Rimu, a njeno hrvatsko predstavljanje održano je nedavno u Motovunu da bi sada na red došla i Pula.

Poruka izložbe koja je nazvana "Remember the way" (Sjeti se puta) je da je put važan i da je put uglavnom težak, npr. onaj kroz život, a umjetnici su to htjeli kroz fotografiju prikazati metaforički, te istaknuti kako krenuti naprijed nakon iskustva konflikta između društva i umjetnika tijekom pandemije COVID-19. Većina radova donosi motive iz prirode.

Međunarodni postav (Snimio Dejan Štifanić)

Uz izložbu je umjetnica Cho Mijin u Makini demonstrirala tradicionalnu korejsku tehniku oslikavanja na platnu iglom i koncem.

Na otvaranju su razmijenjeni i prigodni darovi, a voditelj galerije Makina Hassan Abdelghani izrazio je nadu da je ova izložba tek početak kulturne razmjene između dvaju zemalja, na što je više puta tijekom večeri stigao potvrdan odgovor. Kako je večer odmicala i kada su se još malo opustili, članovi i članice brojno nemale korejske delegacije su prisutnima otpjevali i jednu korejsku tradicionalnu pjesmu. U više su navrata istaknuli da im se, iako je Hrvatska jako drugačija od Koreje, kod nas im se posebno sviđaju priroda i ljudi.

Publika na otvaranju izložbe  (Snimio Dejan Štifanić)Dokumentarna fotografija (Snimio Dejan Štifanić)Umjetnica Cho Mijin u Makini je demonstrirala tradicionalnu korejsku tehniku oslikavanja na platnu iglom i koncem (Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater