NA VIRTUALNOJ IZLOŽBI HUIU GALERIJE

PULSKI KIPAR NADREALIST Skulpture "Morphogenesis Within" Marija Devčića

| Autor: Zoran ANGELESKI
Mario Devčić

Otvorena usta u gotovo svakom djelu govore o gladi, iako ne fizičkoj, nego o tjeskobi koja prožima i uništava humanost. Iako djeluju pesimistično, skulpture Marija Devčića zapravo su vrlo optimistične jer predstavljaju postupak izlječenja duše za ovog umjetnika

Nova virtualnu izložba HUiU galerije, ovaj put skulptura pulskog kipara Marija Devčića pod nazivom "Morphogenesis Within", dostupna je od jučer na službenim stranicama ove galerije te na YouTube kanalu: https://youtu.be/ELvs-u6IBxM.

Mario Devčić, pulski kipar nadrealist, rođen i odrastao u Hrvatskoj za vrijeme najvećeg previranja na Balkanu, svoje je stanje uma uložio u svoje skulpture kao jedini bijeg od zastrašujuće stvarnosti i posljedica rata.

Izrađene od iskonskih materijala, poput drveta i gline, u kombinaciji s modernim materijalima poput metala i plastike, njegove skulpture izražavaju sirove i osnovne impulse, strahove i želje. Stvorene u kombiniranoj tehnici, podsjećaju publiku i samog autora na to da se život sastoji od mnogih događaja i osjećaja koji istodobno stvaraju cjelovitost i doživljaj pojedinca. Moderni materijali opisuju modernog čovjeka koji je u osnovi ostao nepromijenjen od njegovih početaka.

Otvorena usta u gotovo svakom djelu govore o gladi, iako ne fizičkoj, nego o tjeskobi koja prožima i uništava njegovu humanost i humanost svih drugih. Iako djeluju pesimistično, zapravo su vrlo optimistične jer predstavljaju postupak izlječenja duše za ovog umjetnika.

Autor videa, virtualne izložbe je Saša Đuračić, grafički dizajn izložbe potpisuje Vjeran Juhas, dok izložbu produciraju voditelji galerije HUIU-a Katja Kliba, Kristina Nefat i Vjeran Juhas.

Mario Devčić je izlagao na četiri kontinenta, a trenutno njegove radove prodaju galerije u Londonu i Nashwillu. Značajnije nagrade su mu prvo mjesto za skulpturu na izložbi u Moskvi, drugo mjesto u Pekingu te izlaganje u Louvreu u Parizu prošle godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of