MUZEJ GRADA ROVINJA

OTVORENA VIRTUALNA IZLOŽBA "Nijema prozivka" poginulih pripadnika Talijanskog bataljuna "Pino Budicin"

| Autor: Zoran ANGELESKI
Poginulo je oko 200 pripadnika bataljuna "Pino Budicin"

Možda bismo mnoge sukobe mogli spriječiti kada bismo razumjeli temelje obiteljske i kolektivne traume prošlih generacija, bez obzira kojoj su strani pripadali tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u pratećem tekstu virtualne izložbe * Kroz bataljun je prošlo više od 1.000 boraca, a poginulo je oko 200 mladića

Imena poginulih pripadnika bataljuna "Pina Budicina", kao i ostalih istarskih i drugih partizana antifašista gotovo su izblijedjela u kolektivnom sjećanju. Rijetke ustanove i tvrtke još nose njihova imena. Ipak, u Rovinju mnoge ulice nose njihova imena, no rijetki znaju tko je, primjerice, bio Giordano Paliaga dok svakodnevno prolaze ili šeću ulicom njegova imena. Više se ne posjećuju spomenici i spomen-ploče na stvarnim mjestima stradavanja diljem Istre i Hrvatske.

Zadržati sjećanje

- Moramo se truditi zadržati sjećanje na one koji su svjesno svoj život odlučili staviti u službu slobode i mira, posebno onih koji su ga slobodi i miru darovali. Moramo to učiniti dostojanstveno, učiti pritom o svim zamkama prošlosti, održavajući njihova posljednja počivališta i spomene, pjevajući pjesme koje su voljeli, družeći se njima u spomen, bez uključivanja prošlih i sadašnjih dnevnopolitičkih propagandi, jer sve drugo je nepoštivanje njihove žrtve. Možda bismo mnoge sukobe mogli spriječiti kada bismo razumjeli temelje obiteljske i kolektivne traume prošlih generacija, bez obzira kojoj su strani pripadali tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u pratećem tekstu virtualne izložbe koju je Muzej Grada Rovinja otvorio na svojim internetskim i Facebook stranicama u povodu 76. obljetnice osnivanja talijanskog bataljuna "Pino Budicin".

Naziv izložbe

Naziv izložbe "Mancano all'appello/Nijema prozivka" preuzet je iz naslova knjige Arialda Demartinija, koju je 1971. godine objavio Centar za povijesna istraživanja u Rovinju. U videoporuci prilikom otvaranja izložbe ravnateljica muzeja Tajana Ujčić kazala je da se izložba, da nije korona krize, trebala održati na prvom katu muzeja i trebala se sastojati od dva dijela - uvodnog i 360 stupnjeva mapping projekcije koja bi se sastojala od tri veće cjeline - prikaza lokacija, imena, prezimena i fotografija poginulih i nestalih članova Talijanskog bataljuna "Pino Budicin" (i onih koje smatramo pretečom tog bataljuna) te detaljnih prikaza dviju lokacija pogibije - područje oko sela Gojak i Sv. Petra u okolici Ogulina, gdje su živote izgubili mnogi pripadnici bataljuna. Sada se na web i Facebook stranici muzeja, uz tekst, fotografije i mapping, može pogledati i prateći 13-minutni video.

Kroz Talijanski bataljun "Pino Budicin" prošlo je više od tisuću boraca, a poginulo je oko 200 mladića palih u borbi u Istri i Gorskom kotaru. Prvi poginuli bio je Riccardo Daveggia (30. lipnja 1944. u Sv. Stjepanu kraj Buzeta), a zadnji Armando Defranceschi (4. svibnja 1945. kraj Pazina).

Talijanski partizanski bataljun "Pino Budicin" predstavlja simbol borbe pripadnika talijanske narodnosti, koji su se zajedno s Hrvatima i Slovencima s oružjem u ruci borili za slobodu. Bataljun je dobio ime po narodnom heroju Pinu Budicinu, članu ZAVNOH-a, koji je 7. veljače 1944. uhićen u Rovinju te dan kasnije strijeljan na Valdibori.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom