Dani srpske kulture u Istri

Otvorena izložba "Sezonarij" Vesne Opavsky. Cvjetni motivi uz dublju poruku

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dr. umjetnosti - Vesna Opavsky (snimila Vanesa BEGIĆ)

Dr. umjetnosti - Vesna Opavsky (snimila Vanesa BEGIĆ)


U Galeriji Srpskog kulturnog centra, a u sklopu drugog dijela Dana srpske kulture u Istri, otvorena je izložba "Sezonarij" Vesne Opavsky.

Dr. umjetnosti Vesna Opavsky dvadesetak se godina bavi digitalnom grafikom. Kombinirajući akvarele, crteže, kolaže i fotografije, razvila je svoj prepoznatljiv stil. Koristi cvjetne motive kroz koje želi ukazati na važnost očuvanja prirode.

Diplomirala je, magistrirala i doktorirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je 14 puta samostalno i na stotinjak skupnih izložbi te više je puta nagrađivana. Predaje na Univerzitetu Donja Gorica u Crnoj Gori. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Online zajednice Art ćakula, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i MENSE. Živi i radi u Srbiji i Belgiji.

Uz pozdravne riječi u ime domaćina, Milan Rašula je istaknuo značaj ove autorice, a njezine je uratke predstavila Jasna Opavsky.

gsdfg

Jasna Opavsky istaknula je veliki značaj ove galerije, ističući da se Vesna Opavsky dugi niz godina bavi tim stvaralaštvom, te premda njezini digitalni likovni radovi izgledaju prije svega dekorativno, poruka koju donose je puno dublja i složenija.

- Biljka je najčešće sačinjena od lišća i cvjetova, raste i živi od zemlje i vode, ali digitalni biljni svijet Vesne Opavsky je smješten u sredinu praznog dvodimenzionalnog prostora slike i kompozicijski je organiziran u obliku kruga, zapisao je Vladimir Valentik, likovni kritičar.

Autorica je izrazila nadu da posjetitelji mogu osjetiti okuse i mirise njezinih radova.

Organizator izložbe je Srpski kulturni centar u Istri, Galerija SKUC Pula, a pokrovitelj su Grad Pula - Upravni odjel za kulturu Istarska županija - Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine i Turistička zajednica Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater