PULA

FESTIVAL SRPSKE KULTURE U ISTRI POSVEĆEN SONJI SAVIĆ: Nije to samo festival, već jedna mala olimpijada

| Autor: Mladen RADIĆ


Na ovom su festivalu do sada bili najbolji pisci, slikari, glumci, muzičari, a manifestacija je izgradila svoj pravi identitet i karakter koji povezuje i Istru i Hrvatsku s Beogradom i Srbijom i na najbolji način promovira sve srpske kulturne i umjetničke vrijednosti, rekao je u pozdravnom govoru Miodrag Mića Jakšić u ime Matice iseljenika i Srba u regiji

Jedanaesti Festival srpske kulture u Istri sinoć je svečano otvoren u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli uz brojne istaknute govornike i izložbu Foto grupe Format iz Čačka. Manifestacija na kojoj se svake godine predstavlja jedna općina iz Srbije, ove je godine u znaku Čačka, a Festival je posvećen pokojnoj glumici Sonji Savić koja je 1984. osvojila Zlatnu Arenu na Pulskom filmskom festivalu za ulogu u filmu "Šećerna vodica".

Dobrodošlica

Festival organizira Klub Srba Istarske županije - Koordinacija Srba za Istru i Parohija pulsko-perojska, a pozdrave paroha Gorana Petkovića prenio je Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije. On je pozdravio predstavnike i ostalih udruga manjima koje djeluju u Puli i s kojima sjajno surađuju te najavio bogati program festivala koji se nastavlja izložbama, filmskim projekcijama, predstavom, koncertima i književnim večerima Puli, Peroju, Rovinju, Fažani, Labinu i Poreču, sve do idućeg petka, 19. travnja. Partneri festivala tradicionalno su Pula Film Festival i kino Valli u kojem se održava revija suvremenog srpskog filma u suradnji s Filmskim centrom Srbije te Istarsko narodno kazalište u kojem će biti izvedena predstava "Triptih o radnicima". Festivalska karavana proći će diljem Istre, kroz sve gradove u kojima djeluju predstavnici srpske manjine.

Rašula se zahvalio Istarskoj županiji i Gradu Puli na susretljivosti i potpori te svima koji ih podržavaju financijski i organizacijski u Srbiji i Hrvatskoj

- Svačega ima, dobro ste nam došli, drago nam je da ste došli i hvala vam od srca, poručio je Rašula.

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović je dosadašnje manifestacije opisao kao pripreme za ovaj 11. festival, s obzirom na brojnost programa i kazao: "Bojim se da to nije festival, nego da je to već jedna mala olimpijada."

U ime Vlade Republike Srbije prisutne je pozdravio pomoćnik direktora uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji Ministarstva vanjskih poslova Ratko Janković koji je imao prilike glumiti sa Sonjom Savić, velikom glumicom rodom iz Čačka.

U ime Matice iseljenika i Srba u regiji pozdrave je uputio Miodrag Mića Jakšić, inače jedan od pokretača ovog festivala kojeg je nazvao jednom od najznačajnijih manifestacija koju organizira srpski narod izvan granica Srbije.

- Jedanaest godina, 11 festivala posvećenih velikanima srpske kulture. Kada pogledamo otpočetka, od prvog festivala posvećenog Svetom Savi, do Sonje Savić, to je najbolji tim koji Srbija ima i koji može izaći na teren, da se predstavi cijelom svijetu. Tu su bili najbolji pisci, slikari, glumci, muzičari i na neki način festival je izgradio svoj pravi identitet i karakter koji povezuje i Istru i Hrvatsku s Beogradom i Srbijom i na najbolji način promovira sve srpske kulturne i umjetničke vrijednosti, rekao je Jakšić. Govorili su i predsjednik Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva i zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, te Miloš Bajić, predsjednik Kluba Srba Istre. U ime Grada Čačka govorio je član gradskog vijeća Dušan Radojević, a programsku ekipu predvodio je Sreten Živković, kustos galerije "Nadežda Petrović".

Kulturna ponuda Čačka

- Ovo predstavlja jedan segment najkvalitetnije kulturne ponude Čačka koji je u ovom trenutku bilo moguće predstaviti u Puli. Cilj je da ovaj program ne bude namijenjen samo srpskoj manjini, da ne bude na neki način getoizacija Srba, nego baš naprotiv, da se našom kulturom obratimo svima, prije svega većinskom narodu koji ovdje živi a onda srpskoj manjini i svim ostalim manjinama koji na prostoru Istre žive na jedan harmoničan način što je recept i kako bi se trebali i mi u drugim dijelovima naše regije ponašati jedni prema drugima, istaknuo je Živković.

U ime pulskog gradonačelnika sve je pozdravio dogradonačelnik Robert Cvek koji je istaknuo da su ponosni na manifestaciju i obećao da će je podržavati i ubuduće, te je postavio pitanje Rašuli bi li, s obzirom na bogati program, mogli razmišljati i o mjesecu srpske kulture u Istri?

Izložbu fotografija predstavio je predstavnik foto grupe Format iz Čačka Bojan Pajić koji je naglasio da je Čačak dugi niz godina centar srpske fotografije. U ovoj galeriji izloženo je više od 90 radova 22 autora, od kojih su neki majstori fotografije, a neki amateri. Neke su fotografije stare više od 40 godina, a neke su nastale prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini