VEČERAS

Otvaranje izložbe u Muzeju Lapidarium u Novigradu. "A sada nešto potpuno drugačije" Nike Oblak i Primoža Novaka

U duhu montipajtonovaca, rečenica 'A sada nešto potpuno drugačije' našla je svoje mjesto u urbanom vokabularu kao kratak komentar bilo kakve suludosti, a slovenski umjetnički tandem Oblak & Novak koriste je za svoje kinetičke video instalacije kojima propituju mogućnost 'bijega iz ekrana'; ekrana među bezbroj ekrana, informativnih ploča i pametnih telefona koji preplavljuju naše suvremeno postojanje, ističe Jerica Ziherl

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Izložbu čine dvije odabrane instalacije

Izložbu čine dvije odabrane instalacije


"A sada nešto potpuno drugačije" naslov je izložbe Nike Oblak i Primoža Novaka koja se večeras u 20 sati u novigradskom Muzeju Lapidarium.

- U duhu montipajtonovaca, rečenica 'A sada nešto potpuno drugačije' našla je svoje mjesto u urbanom vokabularu kao kratak komentar bilo kakve suludosti, a slovenski umjetnički tandem Oblak & Novak koriste je za svoje kinetičke video instalacije kojima propituju mogućnost 'bijega iz ekrana'; ekrana među bezbroj ekrana, informativnih ploča i pametnih telefona koji preplavljuju naše suvremeno postojanje.

Izložbu čine dvije odabrane instalacije: prva prikazuje ženu kako beskonačno trči iz ekrana u ekran, praćena monotonim zvukom i bjelinom pozadine, dok druga prikazuje muškarca uhvaćena unutar pravokutnog ekrana koji beskrajno hoda (izgleda kao da nespretno okreće veliki kotač, ali zapravo okreće 16:9 LCD monitor).

Ekrani su portali u druge dimenzije: pomažu nam da učimo, pamtimo, stvaramo i povezujemo se jedni s drugima, ali su istovremeno i snažne zamke, sprječavajući nas da uspostavimo dublje i složenije odnose sa svijetom i ljudima oko nas, piše uz izložbu kustosica Jerica Ziherl. Napominje i da Nika Oblak i Primož Novak rade zajedno od 2003. "U svojim radovima bave se problematikom suvremenih medija i seciraju vizualnu i lingvističku strukturu društva koje pokreće kapital. Autori su brojnih projekata, uključujući performanse, filmove, fotografije i instalacije, koji zajedno čine istraživanje suvremenog života, s fokusom na njegove najkontroverznije aspekte: zamke konzumerizma, opresivne strukture rada i politike, dvosmislen odnos između stvarnosti i fikcije, te skrivene opasnosti nekritičkog korištenja tehnologije", piše Ziherl.

Izložba će se moći razgledati do 22. kolovoza, a njenu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Novigrad i Turistička zajednica grada Novigrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of