VEČERAS

"Otoci utopije" Marka Markovića u Rojcu

| Autor: Mladen RADIĆ
Marko Marković (Snimio Pablo Chiereghin)

Marko Marković (Snimio Pablo Chiereghin)


Izložba Marka Markovića "Otoci utopije" otvorit će se u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 14. srpnja u 21 sat.

Opus "Otoci utopije" nastao je kao rezultat desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i međunarodnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija.

Marković je diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, u klasi Gorkog Žuvele. Osim slikarstva bavi se i drugim medijima: video, instalacije, ambijent, performans, happening, akcije i intervencije. U svojim radovima često animira i uključuje publiku. Socijalne, ekonomske i egzistencijalne teme te pogled na poziciju umjetnika kao takvog i na njegovu ulogu u društvu, provlače se u pozadini niza Markovićevih radova. Često je polazište u njegovim radovima revolt, etički stav umjetnika, i želja za društvenom promjenom.

Na otvaranju izložbe publika će imati priliku vidjeti knjigu "Jchabivanejetic ta ac'ubal – Guardians de la noche'" o samo-organiziranom društvu indogene zajednice delegacije Zapatista, Abejas de Acteal u jugoistočnom Meksiku. Publikacija: Mauricio Centurión. Prezentacija: Slumilcinko and Collapso, Lorena Salamanca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater