OBLJETNICA

Najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj otvara se u četvrtak: POREČKI ANNALE SLAVI 60. ROĐENDAN

| Autor: Aleta BRATTONI
Tjaša Kalkan: "Posejdonov gnjev"

Obljetnička izložba nosi naziv "Lonely planet - putovanje u srce domaćeg turizma", a prikazuje radove 15 umjetnika i umjetnica koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma, odnosno na nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti, te pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale * Kustosica izložbe i izbornica 60. Annala je Leila Topić

Okruglu obljetnicu ove godine slavi najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj - porečki Annale. Ovogodišnje 60. izdanje ove ugledne likovne manifestacije svoja vrata otvara u četvrtak, 6. kolovoza, u 21 sat u Istarskoj sabornici u Poreču, a kustosica izložbe i izbornica 60. Annala je Leila Topić. Obljetnička izložba nosi naziv "Lonely planet - putovanje u srce domaćeg turizma", a prikazuje radove 15 umjetnika i umjetnica koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma, odnosno na nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti, te pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale.

Nekritički razvoj turističke industrije

"Postalo je posve očito da nekritički razvoj turističke industrije rezultira sve češćim ekološkim, društvenim i infrastrukturnim incidentima. Od zagađenja plaža, prekomjerne izgradnje i gentrifikacije starih gradskih jezgri do kruzerskog ludila ili uništavanja arhitektonske baštine radi profita. Ovo je pak ljeto, u kojemu svi grozničavo iščitavaju brojke turističkih noćenja, a epidemiološke mjere sukladne su mjerama spašavanja turističke sezone, prokazalo svu krhkost domaćeg gospodarstva koje bezrezervno računa na turizam", kazala je Leila Topić.

Umjetnici i umjetnice koji će izlagati na 60. Annalu su: Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine i Bojan Šumonja. Njihovi radovi analiziraju arhitektonsko nasilje, duhovito-ironijske pokušaje spašavanja obale, analizu tranzicijske propasti radničkih i javnih odmarališta ili nude svojevrsna rješenja aktivističkim prenamjenama turističkih objekata.

Uvijek svjež i sadržajno drugačiji

Otvaranju izložbe u Istarskoj sabornici 6. kolovoza, prethodit će performans "Ženila se tuga i nevolja, pir delala, kruha ni imala", kojeg potpisuju Šikuti Machine i Selma Banich, a početak je u 20 sati na Trgu slobode. Performans uključuje kotrljanje bale sijena gradskim središtem kao sjećanje na težački posao, koji čini razliku od današnjeg masovnog turizma.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč Annale još od 1961. godine prikazuje stanje suvremene likovne umjetnosti na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. Tematskog je karaktera, a umjetnike-izlagače i njihove radove svake godine odabire novi stručni izbornik zbog čega izložba ima uvijek svjež i drugačiji sadržaj.

Izložbu "Lonely planet - putovanje u srce domaćeg turizma", bit će moguće pogledati do 13. rujna u Istarskoj sabornici od 10 do 12 i od 17 do 22 sata, uz besplatan ulaz.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini