LABIN

"MOJE PISMO GRADONAČELNIKU" u DKC-u Lamparna

Izložba je otvorena do 30. srpnja te će se moći razgledati radnim danom od 10 do 15 sati. "Moje pismo gradonačelniku" je participativni projekt realiziran u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije

| Autor: Branko BIOČIĆ
Detalj izložbe "Moje pismo gradonačelniku"

Detalj izložbe "Moje pismo gradonačelniku"


Izložba albanskog umjetnika s njujorškom adresom Helidona Gjergjija "Moje pismo gradonačelniku" otvoreno je u DKC Lamparna, i ostati će otvorena do 30. srpnja te će se moći razgledati isključivo radnim danom (ponedjeljak - petak) od 10 do 15 sati.

Izostala edukacija in situ

"Moje pismo gradonačelniku" je participativni projekt realiziran u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije, u kojem su društvene vizije slijepih i slabovidnih osoba izložene u javnom prostoru. U svojim pismima oni progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu, a u cilju društvene integracije i interakcije slijepih i slabovidnih osoba, skupine koja se često osjeća isključena iz društva i društvenih događanja i kulture te koja nije dovoljno integrirana u život zajednice.

Tijekom kratkotrajne umjetničke rezidencije u Istri u ožujku 2020. Helidon Gjergjij je uspio provesti terensko istraživanje u cilju identificiranja izazova i potreba slijepih i slabovidnih osoba u Istarskoj županiji te uspostaviti kontakt s navedenom udrugom u Puli, ali nažalost iz već navedenih razloga nije bio u mogućnosti s članovima udruge provesti planiranu edukaciju u svrhu zajedničke, in situ, produkcije participativnog umjetničkog rada.

Projekt i istoimena izložba trebali su, naime, biti realizirani prije početka 3. Bijenala industrijske umjetnosti održanog 2020. godine te predstavljeni u Puli i Labinu kao jedan od njegovih popratnih programa. Međutim, zbog nemogućnosti umjetnika da, uslijed zatvaranja granica SAD-a zbog pandemije, dovrši započetu umjetničku rezidenciju u Istri, rad je produciran bez njegovog fizičkog prisustva u dva navrata.

Pisma u formi printeva

Pisma su u galeriji DKC-a Lamparna biti izložena u formi printeva većeg formata te transliterirana na hrvatski jezik, a za potrebe grafičke mape koja je u izradi i na engleski jezik. S obzirom na to da slijepe osobe izložbu ne mogu doživjeti jednim od najvažnijih osjetila - vidom, biti će im omogućeno percipiranje pomoću dodira, na temelju kojeg osoba koja ne vidi može stvoriti vlastitu sliku o izloženim radovima i cijeloj izložbi. I ostali će posjetitelji izložbe imati mogućnost da isprobaju svoju percepciju izloženih radova nekim drugim osjetilima, a ne samo vidom.

Na izložbi u Galeriji Lamparna predstavljena su pisma gradonačelniku Pule, koja su već bila izložena u Augustovom hramu u Puli u sklopu 3. Bijenala industrijske umjetnosti te pisma gradonačelniku Labinu. Po završetku izložbe oba će gradonačelnika dobiti i grafičku mapu, koja će sadržavati pisma s Braillovim znakovima te njihove "prijevode" na hrvatski i engleski jezik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter