DKC LAMPARNA

Labinjani kreiraju umjetničku priču: Izložba slovenskog umjetničkog kolektiva BridA

Projekt Modux Underground (Modux Podzemni grad) istražuje kako se grad razvio oko rudnika ugljena i kakve su veze nekad bile između rudarskih gradova, te aktivno potiče uključivanje lokalne zajednice u kreativni proces kroz prikupljanje povijesnih činjenica i statističkih podataka o gradu i njegovom rudniku, napominju iz BridA 2022

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Modux Udine, 2015.

Modux Udine, 2015.


Izložba slovenskog umjetničkog kolektiva BridA, koji predstavlja participativni umjetnički projekt Modux Underground, u kome će aktivno sudjelovat 30-ak građana Labina bit će otvorena u petak u DKC-u Lamparna s početkom u 20 sati.

- Modux Underground (Modux Podzemni grad) zamišljen je kao multimedijski site- specific projekt, koji se temelji na analitičkom raščlanjivanju vizualnog umjetničkog djela, omogućavajući publici da se aktivno uključi u kreiranje vizualne kompozicije, izražavajući svoje subjektivne osjećaje o statističkim podacima Labina. Na taj način slika, ili platno, postaje otvoreni, živi sustav, koji nije više samo u domeni umjetnika. Statistički podaci postaju umjetnost, koju sami Labinjani prevode u umjetničku priču, koja se očituje kao živi, dinamični mozaik osobnih vizualnih i zvučnih interpretacija. Osnovni podaci i rezultati mjerenja, specifični za grad Labin, izražavaju i geografsku i društvenu dimenziju grada. Projekt oslikava nekonvencionalnu sliku statističkih informacija te povlači usporedbu s preciznošću mjerenja s jedne i apstraktnom prirodom umjetničkog djela s druge strane, ističe se u najavi projekta.

- U fokusu projekta su društvena pitanja u gradu Labinu, koja se temelje na odnosu lokalne zajednice prema industrijskom i tehnološkom razvoju. Projekt istražuje kako se grad razvio oko

rudnika ugljena i kakve su veze nekad bile između rudarskih gradova, te aktivno potiče uključivanje lokalne zajednice u kreativni proces kroz prikupljanje povijesnih činjenica i statističkih podataka o gradu i njegovom rudniku. Od građana se traži da opišu kako gledaju na sada napuštene rudničke tunele i predviđenu revitalizaciju podzemlja, kao i na to kako je lokalna rudarska industrija kroz povijest oblikovala društvene promjene te utjecala na okoliš i kulturnu baštinu, napominju iz BridA 2022.

Kolektiv BridA čine Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica. Ovi diplomanti venecijanske Akademije likovnih umjetnosti kolektiv su osnovali tijekom svog studija 1996. godine. Grupa proizvodi umjetnička djela u širokom spektru suvremenih umjetničkih praksi, izlaže na lokalnoj i međunarodnoj razini te je sudjelovala u brojnim međunarodnim rezidencijalnim programima, radionicama i seminarima. BridA-ina djela otkupljena su za niz međunarodnih zbirki suvremene umjetnosti. 2015. godine dobili su najviše priznanje Grada Nova Gorica, Nagradu France Bevk, za 20 godina uspješnog djelovanja, a 2018. godine međunarodnu nagradu Tesla. Dobitnici su stipendije IASPIS Ministarstva kulture Švedske te Culture Bridges British Councila pri EU.

Izložba u DKC-u Lamparna bit će otvorena do 9. prosinca, i to radnim danima, od ponedjeljka do petka od 10 do 15 sati. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture Republike Slovenije, a djelatnost DKC-a Lamparna u 2022. sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH te Zaklada Kultura nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter