PULSKI UMJETNIK VEDRAN ŠILIPETAR IZLAŽE U BRATISLAVI

Moderan, suvremen umjetnički izričaj u promatraču stvara osjećaj tajanstvenosti

Šilipetar se na poziv kustosa dr. sc. Luboslava Mose, voditelja i kustosa bratislavske umjetničke galerije Artem predstavio serijom od dvadesetak recentnih radova u kombiniranim tehnikama i dimenzijama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Radovi Vedrana Šilipetra izloženi u Bratislavi

Radovi Vedrana Šilipetra izloženi u Bratislavi


Pulski umjetnik i voditelj Galerije Hermana Vedran Šilipetar ovih dana izlaže u Bratislavi.

Šilipetar se na poziv kustosa dr. sc. Luboslava Mose, voditelja i kustosa bratislavske umjetničke galerije Artem predstavio serijom od dvadesetak recentnih radova u kombiniranim tehnikama i dimenzijama. Sakralni i galerijski prostor galerije Kostola sv. Víta u Rusovcama do 10. listopada bit će kulisa Šilipetrovih radova stvaranih u posljednje tri godine.

Vizualna ljepota

"Moderan, suvremen umjetnički izričaj u promatraču stvara osjećaj tajanstvenosti. Njima dominira delikatnost, dašak monokroma i vizualna ljepota. U tim radovima Vedran predstavlja izvrsne rezultate drugog kreativnog razdoblja, ispunjenog kreativnim intelektom i profinjenošću. Umjetnost je to koja se percipira i ujedno slike koje se riječima ne mogu opisati. Grafički su to listovi koji naprosto impresioniraju. Iščitavanje kreativnog izričaja suvremenih umjetnika stvara poticaje za promišljanje pojedinca. Ne određuje put ili priču, ali ostavlja prostora da se preživi svaki dugi kontakt očima. Ovo je ujedno i odgovor na razmišljanja o teškom putu razumijevanja današnje umjetnosti. Ne tragati racionalno, nego percipirati. Jer i riječ ili ideja često je apstraktna, neodređena, i baš zato lijepa. Ova izložba samo je dio njegova opsežnog i raznolikog stvaralaštva. Znam puno o njoj i zato znam da se susret s njegovom umjetnošću isplati, rekao je prilikom otvorenja izložbe Luboslav Mosa.

Vedran Šilipetar u BratislaviVedran Šilipetar u Bratislavi

Vedran Šilipetar bavi se raznim oblicima umjetnosti, te izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Diplomirao je 2007. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (kiparski smjer) u klasi profesora Josipa Diminića. Član je HDLU-a Istre i Hrvatskog društva skladatelja. Bavi se skulpturom, slikarstvom, grafikom, stripom i autorskom glazbom. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.

Raznovrsnost

Njegove skulpture u bronci i željezu nalaze se u vlasništvu domaćih i inozemnih galerista te u nekoliko državnih institucija. Autor je nekoliko velikih skulptura u željezu među kojima su neke i javne. Njegova skulptura "Cumulusi" dio je javnog prostora u parku skulptura Verudela art park u Puli, a njegova klupa "Abisso" instalacija je u šetnici Antonia Smareglie u Fažani. Živi i djeluje u Puli.

Vedran Šilipetar u BratislaviVedran Šilipetar u Bratislavi

Otvorenju izložbe nazočila je i Jana Hubinska, glumica i pjevačica, koja je 1994. osvojila nagradu LITY za najbolju glumačku izvedbu godine. Bila je i članica žirija druge godine natjecanja Slovačka traži superzvijezdu.

Vedran Šilipetar u BratislaviVedran Šilipetar u Bratislavi

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater