OTVORENJE IZLOŽBE U MUZEJU GRADA RIJEKE

IZMEĐU DVAJU ČEKANJA: Fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom

| Autor: Mladen RADIĆ


U "Kockici" Muzeja grada Rijeke večeras se otvara izložba Miroslava Arbutina Arbe "Između dvaju čekanja".

Miroslav Arbutina Arbe sisački je fotograf koji je dugogodišnji rad velikim dijelom posvetio gradu u kojem živi i radi. On prepoznaje njegovu energiju, amplitude uspona i padova, poznaje njegove ljude, ulice, detalje. Njegov umjetnički i životni put usmjerio ga je od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do onog novinskog i umjetničkog.

Dokumentarnost

Izložbom fotografija "Između dvaju čekanja", Arbutina tematizira posljedice razornog potresa koji je pogodio grad Sisak krajem 2020. Ministarstvo kulture i medija uposlilo ga je na dokumentiranju štete na kulturnim dobrima grada zbog izrade popisa štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije. Arbutina je dao izniman doprinos nastojanjima da se grad obnovi nakon potresa. Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom. On je također pronalazio razne druge motive, koje običan promatrač ne zapaža. Ti su motivi, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti, dio istog mozaika. Emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i nazivom izložbe.

Miroslav Arbutina Arbe

Kako je autor naglasio u jednom razgovoru: "Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara."

Arbutina ovom prigodom izlaže 82 crno-bijele fotografije formata 40 x 50 cm. Izložba je nastala suradnjom autora, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak.

Jedan od njegovih radova

Rođen u Sisku 1959., za fotografiju se počeo interesirati početkom 1980-ih godina. Nakon rada u Željezari odlučio je živjeti od fotografije te je radio industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga i slično. Početkom Domovinskog rata, kada započinje proces deindustrijalizacije i postupno nestaje potreba za takvom vrstom fotografije, počinje raditi kao slobodni fotograf za domaće i inozemne tiskane medije i agencije.

Siscia Obscura

Kao pasionirani zaljubljenik u fotografiju, s grupom sisačkih fotografskih entuzijasta, osniva 1999. Foto klub Siscia Obscura čiji je predsjednik. Član je Hrvatskog novinarskog društva, a dvaput je dobitnik nagrade za najboljeg fotoreportera u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je Godišnje nagrade grada Siska za 2019. za kulturni doprinos gradu. Godine 2019. proglašen je za počasnog član ULUPUH-a.

Jedan od njegovih radova

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini