NAJAVLJEN 23. FORUM TOMIZZA

IZLOŽBA "SOLIDARITÉ": Hommage Tomizzi uz ustaljene i nove programe

Na ovogodišnju temu "Kaos Kairos", izvijestio je Ušumović, pristigla je rekordna 201 priča na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2022., koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Goran Vojnović objavit će finalne rezultate 20. svibnja na Forumu Tomizza u Umagu

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Izložbom najavljeno ovogodišnje izdanje poznate manifestacije posvećene Tomizzi

Izložbom najavljeno ovogodišnje izdanje poznate manifestacije posvećene Tomizzi


U umaškoj Grin Photo Gallery otvorena je izložba "Lapis Histriae: Solidarité Art Posters collection" - i to postera koji su ušli u prošlogodišnju knjigu s nagradnog književnog natječaja Lapis Histriae 2021.

Tom prigodom je najavljen je i program ovogodišnjeg 23. Foruma Tomizza, koji će se pod motom "Kaos Kairos" odvijati od 17. do 21. svibnja u Trstu, Kopru i Umagu i na kome će biti proglašen novi dobitnik nagrade književnog natječaja Lapis Histriae 2022.

"Kaos Kairos", što je ovogodišnja tema ovoga natječaja.

Multimedijalne izložbe

Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag, glavnog organizatora Foruma Tomizza, ukratko je podsjetio okupljenu publiku na koncept Međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae, koji je ove godine raspisan sedamnaesti put. Naime, nakon svečanosti dodjele nagrade na završnici Foruma Tomizza u Umagu, već ustaljeno će do kraja godine umaška knjižnica tiskati i knjigu s izborom najboljih natječajnih priča uz ilustracije koje bira kuratorica Maja Briski.

- Likovni radovi koji budu ušli u knjigu, putuju zatim našim pograničjem, organiziraju se multimedijalne izložbe koje uvijek s novim sadržajima promiču teme i ideje vodilje Foruma Tomizza, pojasnio je Ušumović.

Na ovogodišnju temu "Kaos Kairos", izvijestio je Ušumović, pristigla je rekordna 201 priča na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2022, koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Goran Vojnović objavit će finalne rezultate 20. svibnja na Forumu Tomizza u Umagu.

Ušumović je zatim najavio glavne događaje u umaškom dijelu Foruma Tomizza. Posebnost je ovogodišnje manifestacije naime, da u organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Ajda", Ustanove Festum i Foruma Tomizza, u Umagu gostuje Slovensko stalno kazalište iz Trsta s predstavom "Granica sniježenja" (Meja sneženja) na programu u utorak u 19 sati.

Foto

Predstavu je režirao poznati pisac, scenarist i filmski redatelj Goran Vojnović (1980.) po dramskom tekstu nekadašnjeg umjetničkog voditelja toga kazališta, tršćanskog pisca, redatelja i dramaturga Marka Sosiča (1958. – 2021.).

Sosič je bio dugogodišnji suradnik Foruma Tomizza i član žirija Međunarodnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae, podsjetio je Ušumović, a Goran Vojnović naslijedio ga je na tom mjestu. "Vojnović je osobno poznavao i cijenio Sosiča i njegovo djelo, te on i Slovensko stalno kazalište ovom predstavom odaju počast preminulom autoru", istaknuo je Ušumović.

Uobičajeni simpozijski dio počinje, pak, kao i uvijek u petak, 20. svibnja u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" s uglednim i aktualnim književnicima i publicistima. Ove godine na simpoziju sudjeluju: Veronika Simoniti (Ljubljana), Nora Verde (Zagreb), Damir Uzunović (Sarajevo), Federica Marzi (Trst), Katja Hrobat Virloget (Kopar). Svi navedeni gosti upravo imaju aktualne i čitane knjige, koje je Ušumović i ukratko predstavio. Najviše je govorio o romanu tršćanske spisateljice i dobitnice nagrade Lapis Histrae 2016. Federice Marzi "La mia casa altrove". Naime, ovaj roman dijelom je pisan i u Kući za pisce u Pazinu, a uskoro se očekuje hrvatsko i englesko izdanje.

Više o romanu moći će se čuti u popodnevnom dijelu programa, u umaškom Circolu kada će o njemu govoriti autorica romana Marzi i prevoditeljica na hrvatski jezik Lorena Monica Kmet.

Performans Slavice Marin

U istom dijelu programa bit će promovirana i nova zbirka dijalektalne poezije ugledne vodnjanske pjesnikinje Loredane Bogliun pod naslovom "Par creisto inseina imbroio". Uz sve ove sadržaje, Ušumović je najavio i popodnevni performans Slavice Marin, nastup pjesnika u njezinoj galeriji, kao i nastavak projekta povijesno-književnih itinerara Forum Tomizza čiji je nositelj umaška Zajednica Talijana.

Nakon Ušumovićeva ekspozea umjetnik Robert Sironi, vlasnik Grin Photo gallery pozvao je publiku da razgleda postere radova koji su ušli u prošlogodišnju knjigu Lapis Histriae s temom Solidarité, a čiji su autori Roger Ballen, Adriano Gon, Jerca Šantej, Mojca Senegačnik, Hubert Balley, Nada S. Raffay i Zaneto Paulin.

I sam Sironi zastupljen je vlastitom instalacijom "Tearbricks from Petrinja", koja donosi svojevrsnu posvetu Jannisu Kounellisu, a predstavlja iz autorove perspektive iskaz solidarnosti stanovnika Istre prema stradalnicima potresa u Petrinji. Naime, Sironi je koristio autentični konopac ribara iz Umaga i njime povezao cigle koje je našao ispred ostataka srušene kuće u Petrinji.

Tršćanski umjetnik Adriano Gon, specijalno za Solidarité projekt, razvio je seriju svojih modernih ikona na kojima kombinira rukom rađene skice s kompjuterskim manipulacijama u photoshopu.

Foto

Umjetnica iz slovenske Sevnice, Jerca Šantej, zastupljena je kolažom (inače, akrilom na platnu) koji zagovara solidarnost sa stanovnicima naselja koji žive u nepodnošljivo zagađenom okolišu. Zagrebački multimedijalni umjetnik Hubert Balley također njeguje tehniku kolaža i kombinira izrezane fragmente crteža, grafika i dijelove ručno izvedenih slikarija.

Nada Sesar Raffay, umjetnica s atelijerom i karijerom u Torontu, slikarica je koju je Briski promovirala još u vrijeme Poleta i Start magazina. Izložena je reprodukcija njezinog ulja na platnu "Don Giovanni" iz 1985. godine.

Mojca Senegačnik iz Celja na vizualno impresivan način u svom radu "Ručno djelo" bavi se eksploatacijom ženskog tijela u suvremenom konzumentskom okruženju.

Zaneto Paulin, stalni suradnik manifestacije Forum Tomizza na polju njezinog vizualnog identiteta, zastupljen je fotografijom s prve pričesti u jednom selu u Slavoniji: ironični kadar žene koja kleči pred svećenikom zaziva različite interpretacije.

Sironi i Ušumović na kraju su posebno upozorili na remek- djelo svjetski poznatog umjetnika Rogera Ballena "Half and half", čija prava korištenja je autor besplatno ustupio kuratorici Briski. O slavi tog fotografa iz Johannesburga najbolje govori činjenica da je ove godine ušao u izbor umjetnika koji predstavljaju Južnu Afriku na 59. bijenalu u Veneciji.

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja u Kopru, izložba "Solidarité" nastavila je svoj put do Umaga, a uskoro seli u talijansku Goricu, šireći visoku umjetničku razinu i angažiranost zastupljenih autora, te samog projekta Forum Tomizza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom