NAJNOVIJEMARIJA BRAUT

Izložba fotografija poznate zagrebačke umjetnice otvorena u prostorima Povijesnog i pomorskog muzeja Istre: LIRSKE CRNO-BIJELE FOTOGRAFIJE PRVE DAME FOTOGRAFIJE

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Fotografije postavljene na ovoj izložbi dio su donacije Marije Braut Muzeju grada Zagreba, a riječ je o vrlo sugestivnim zagrebačkim prizorima nastalim kroz duže vremensko razdoblje

Ljubitelji fotografije mogli su uživati u četvrtak navečer prilikom otvorenja izložbe fotografija Marije Braut "Moj Zagreb/La mia Zagabria/My Zagreb" u prostorima Posjetiteljskog centra "Herman Potočnik Noordung" Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Fotografska ikona

Fotografije postavljene na ovoj izložbi dio su donacije Marije Braut Muzeju grada Zagreba, a riječ je o vrlo sugestivnim zagrebačkim prizorima nastalim kroz duže vremensko razdoblje.

- Izložba "Moj Zagreb" posveta je gradu Zagrebu jedne od njegovih fotografskih ikona, Marije Braut. Već četrdesetak godina ta velika fotografkinja neumornog duha, koju običavaju nazivati prvom damom hrvatske fotografije, luta s aparatom u ruci. I bilježi. Dokumentira. Sprema. Od svojih umjetničkih početaka, u atelijeru velikog majstora fotografije Toše Dabca i svoje prve izložbe 1969. godine, izlaže, surađuje s časopisima, kazalištima, muzejima, galerijama i drugim institucijama. S nostalgijom se prisjeća prošlih vremena, izložaba, ljudi, druženja. Poznata po lirskoj crno-bijeloj fotografiji, ovoga se puta okreće i snimkama u boji, portretira svoj omiljeni model. Grad Zagreb. Snimke nam otkrivaju njezino kretanje i ljubav prema svome gradu", zapisala je za popratni letak kustosica izložbe Iva Prosoli.

Izložene 74 fotografije

I zbilja, prizori predstavljeni ovom izložbom vrlo su sugestivni, snažni, dojmljivi. Izložene su 74 fotografije, a u pozdravnim riječima županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kazao je da je imao čast upoznati Mariju Braut te da su njezine prekrasne crno-bijele fotografije djelo izvornog umjetnika, da je riječ o iznimnoj umjetnosti.

Izjava Marije Braut koju je navela kustosica Iva Prosoli možda najbolje dočarava bit izložbe: "Zagreb je moj grad. Snimanjem sam ga upoznala. Imam neke ustaljene rute, ali i istraživala sam, snimala sam po narudžbi i nove dijelove grada. Jednom prilikom sam fotografirala i sve zagrebačke parkove. Tako sam upoznala mjesta na koja inače nikad ne bih stigla. Ne mogu ga ne snimati kad sam svaki dan u njemu. Svaki dan nešto vidim".

Marija Braut (rođena Kračun; Celje, 7. kolovoza 1929. – Zagreb, 1. srpnja 2015.) bila je hrvatska fotografkinja i jedna od najznačajnijih umjetničkih nasljednica tzv. Zagrebačke škole fotografije.

Organizaciju i realizaciju izložbe potpisuju Povijesni i pomorski muzej istre te Muzej grada Zagreba.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam