OBLJETNICA OSNIVANJA TALIJANSKOG BATALJUNA "PINO BUDICIN"

O BELLA CIAO: O antifašističkoj tolleranzi i drugarskoj convivenzi putem povijesnih dokumenata

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Iako su jezgru bataljuna činili Rovinjci, u "Budicinu" su uglavnom bili Talijani iz cijele Istre, iz Pule, Bala, Vodnjana, Šišana, Buja, Umaga, Novigrada, a operativno djelovanje Bataljuna obuhvaćalo je Istru, Kras, Gorski kotar, ogulinsko područje, te kao rubna područja Liku i Kordun

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u utorak navečer otvorena je izložba "O bella ciao", u povodu 75. obljetnice osnivanja Talijanskog bataljuna "Pino Budicin".

Počelo pjesmom

Počelo je, kao što je bilo i za očekivati, pjesmom "Bella ciao", u izvedbi zbora "Marco Garbin", rovinjske Zajednice Talijana.

- Izložba predstavlja materijalnu i nematerijalnu baštinu istarskih partizana, posebice pripadnika Talijanskog bataljuna "Pino Budicin", a njezin cilj je revalorizirati te potaknuti na objektivno istraživanje partizanske baštine, kazao je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Autorica Tajana Ujčić istaknula je da je crvena zvijezda bila simbol borbe za slobodu, izložbu je oblikovao Mauricio Ferlin, a na njezinoj su realizaciji radili kolege iz pulskog i rovinjskog muzeja.

- Iako su jezgru bataljuna činili Rovinjci, u "Budicinu" su uglavnom bili Talijani iz cijele Istre, iz Pule, Bala, Vodnjana, Šišana, Buja, Umaga, Novigrada, a operativno djelovanja Bataljuna obuhvaćalo je Istru, Kras, Gorski kotar, ogulinsko područje, te kao rubna područja Liku i Kordun, kazala je Ujčić.

U ime Grada Rovinja Valerio Drandić podsjetio se na samo formiranje ovoga bataljuna na Stanciji Bembo, ističući da njegovi članovi nisu bili samo Rovinježi, te da je jedan od ciljeva ove izložbe da mladi budu ponosni na antifašizam i antifašističku prošlost.

U ime Udruge antifašista Istarske županije Tomo Ravnić uputio je riječi zahvale svima koji su doprinijeli realizaciji ove izložbe, prisjetio se na obilježavanje godišnjice formiranja 43. istarske divizije te na 1. istarsku brigadu "Vladimir Gortan", uz riječi o antifašističkoj tolleranzi i drugarskoj convivenzi, iznoseći i impresivne brojke, da je za nacionalnu i socijalnu slobodu cijena plaćena sa 17 tisuća žrtava.

Povijest bataljuna

Vršitelj dužnosti župana Fabrizio Radin prisjetio se povijesti toga bataljuna, govorio također o suživotu, toleranciji i ostalim vrijednostima, ističući da mu je velika čast proglasiti ovu izložbu otvorenom.

Izložba donosi putem informativnih panoa, starih fotografija, pisama, zapisa, povijest ovoga bataljuna, a može se razgledati do 31. listopada.

"Naše su cipele od hladnoće tvrde kao željezo, termometar pokazuje 32 stupnja ispod nule. Dah se kondenzira i kao ledena kora zadržava na ovratniku kaputa. Suze se pretvaraju u ledene kapljice i poput perli lijepe za trepavice. Kada bi prestao hodati postoji opasnost da te led zacementira u snijegu", veli jedno od svjedočanstava.

Drugo svjedočanstvo kazuje "Bijaše to večer prepuna zvijezdi, pa se činilo da su mrtvi još uvijek blizu i čekaju u redu za obrok".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini