MICRO

Izložba Alessandre Benčić u Galeriji HDLU-a Istre: UMJETNIČKO ISTRAŽIVANJE O BOJI I U BOJI

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Alessandra Benčić pored svojih radova (Snimio Duško Marušić Čiči)

Alessandra Benčić pored svojih radova (Snimio Duško Marušić Čiči)


Izložba članice Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Alessandre Benčić naslovljena "MICRO" jučer je otvorena za novinare, a od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati u galerijskom prostoru može je razgledati i publika. Izložbu je otvorila dopredsjednica HDLU-a Istre Iva Gašparić.

Izloženi radovi Alessandre Benčić nastali su tijekom 2020. i 2021. u tehnici tuša, akvarela i akrila na papiru. A pojam "MIKRO", potvrđen 1960., dolazi iz starogrčkog mikros, što znači vrlo mali, sitan, golim okom nevidljiv.

Otvarajući izložbu Iva Gašparić rekla je da autorica donosi 13 radova, te ovo joj je treća samostalna izložba. Istaknula je da autorica stvara akvarelom, tušem i akrilom, te da istražuje boju, a ova je izložba rezultat slikarske nagrade iz 2019. godine.

- Izložba ''MICRO'', u nazivu velikim slovima u kontrastu sa značenjem, slikarski je nastavak mojeg istraživanja o boji kao likovnom elementu u kojem, kao i kroz prijašnje radove, istražujem, promatram, preispitujem, učim i zaključujem o boji i uz pomoć boje. Ovi radovi rezultat su i materijalni dokaz mojeg promišljanja o pojmu slobode i procesu u likovnom izražavanju kroz boju i plohu. Pigmentima i vodom te manipulacijom istih želim opisati i zapisati ono što je oku nevidljivo, ali snažno prisutno uz dozu slučajnosti i neizvjesnosti, ističe autorica.

Izloženi radovi opisuju autoričin "mikrosvijet" gdje boju koristi u svrhu komunikacije, prepoznavanja i rješavanja određenih problema kroz različite slikarske pristupe koji ovise o raspoloženju i mogućnostima.

- Preispitujem utvrđene definicije o boji, njenom djelovanju, značenju i ujedno stvaram vlastitu simboliku boja. U tim radovima boja predstavlja puno više od likovnog elementa, koristim je kao sredstvo za očitavanje i osvješćivanje emocija koje su sakrivene, potisnute, izgubljene, pretjerano izražene i nedefinirane. Cilj mi je da se, kao autorica, u radovima pronađem, a promatraču dam priliku da se u njima izgubi, navela je Alessandra Benčić.

Alessandra Benčić rođena je 1993. u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo, a zatim upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2012. i diplomirala smjer slikarstvo kao prvostupnik 2016., a magistrirala 2018. godine.

Bavi se slikarstvom, istražuje mikrosvjetove pojedinaca, grupe i mase ljudi te nivoe komunikacije i percepcije kroz boju i plohu. Skupno je izlagala u Puli, Splitu, Rijeci, Bakru, Lovranu, Motovunu, Poreču i Rovinju te sudjelovala u projektu ''Buisness&Art'' izradom statue za PRO.PR Awards 2015. godine. Bila je članica studentskog žirija 22. međunarodnog kazališnog festivala PUF 2016. godine. U Domu za odrasle osobe ''Vila Maria'' u Puli vodila je radionice Dizajn Art Tekstila 2017. i radionice shibori tehnike oslikavanja tekstila 2018. godine.

U studenom 2018. u Studentskom Centru Pula i u veljači 2019. u Galeriji Cvajner realizirala je dvije samostalne izložbe. Živi i radi u Puli.

Ovo je druga ovogodišnja izložba u galerijskom prostoru HDLU-a Istre, a može se pogledati i izvan radnog vremena galerije zahvaljujući ekranima iz izloga ovoga izložbenog prostora. Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of