OTVORENA IZLOŽBA IVANA MIDŽIĆA

GRADSKA GALERIJA LABIN: Likovnost izašla iz nakita

| Autor: Branko BIOČIĆ
S otvorenja izložbe

S otvorenja izložbe


Ova izložba je zaista izuzetna jer spaja jednu suptilnost i finoću oblikovanja, a s druge strane i robusnost samih upotrijebljenih materijala, aluminija i čelika

Čast da zatvori ovogodišnju likovnu sezonu u labinskoj Gradskoj galeriji pripala je Ivanu Midžiću koji se predstavio samostalnom izložbom pod nazivom "Ikebana".

Završetak sezone

O izložbi, koju je otvorio pročelnik Gradskog odjela za kulturu Boran Batagelj, govorili su i Tea Bičić voditeljica Gradske galerije Labin i Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti. Tea Bičić se zahvalila publici koja je tijekom cijele godina dolazila na izložbe i svima koji su pridonijeli realizaciji programa te najavila novu sezonu koja će početi krajem siječnja s Noći muzeja.

- Prvi put izlažem u Labinu, prije nekoliko godina izlagao sam u Novigradu, dakle ovo je drugi put da sam u Istri. Inače sam dizajner nakita i bavim se materijalima kao što su žica, aluminij, čelična žica, bakreni i mesingani limovi. Iz tog mog dizajna je izašla ova likovnost, znači ovo je čista likovnost, ne postoji neki drugi koncept iza ove izložbe. Izložbu i moje radove treba promatrati kao vizualni dojam koji stvaram, neku ugodu. Ikebana se zove čisto kao umijeće nekog oblikovanja, to je oblikovanje cvijeća, a onaj objekt me podsjeća na cvijet i zato sam izložbu nazvao Ikebana, a možda kao i neko autoriranje u poplavi ovih konceptualnih umjetnika i izložbi. Ja sam se odlučio za nešto što nema tog koncepta i namjerno ga izbjegavam mada se inače bavim i konceptualnom umjetnošću, rekao je Midžić.

Spoj mekoće

O autoru i njegovim radovima govorila je i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

- Ova izložba je zaista izuzetna jer spaja jednu suptilnost i finoću oblikovanja, a s druge strane i robusnost samih upotrijebljenih materijala, aluminija i čelika. Iako ima inspiracije iz svijeta nakita ima i jedan svoj život gdje sami radovi ulaze u prostor jer osim što su trodimenzionalni komuniciraju s izložbenim prostorom i posjetiteljima. Privlačni su zbog tog spoja mekoće samog crteža koji je na podlozi na pleksiglasu izveden u plastelu i zbog te čvrste žice koja se izmjenjuje u bojama, rekla je Sonja Švec Španjol.

Ivan Midžić rođen je 1976. u Osijeku. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirao u Ljubljani. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Izložba ostaje otvorena do 9. studenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater