GALERIJA MAKINA

FINALLY IN PULA: Radovi finskih umjetnika predstavljeni u Puli

Izloženi su radovi finskih umjetnika Anttija Keitila, Mikka Maasala i Denise Ziegler. Izložba sadrži i instalaciju finsko-dansko-korejske umjetničke grupe Alliancen, koja Galeriju Makina povezuje s drugim Alliancenovim "stanicama"/instalacijama u Helsinkiju, Kopenhagenu i Busanu

| Autor: Mladen RADIĆ
Mikko Maasalo, Denise Ziegler, Antti Keitila i kustos Peter Holmgard (Snimio Hassan Abdelghani)

Mikko Maasalo, Denise Ziegler, Antti Keitila i kustos Peter Holmgard (Snimio Hassan Abdelghani)


U Galeriji Makina otvorena je izložba finskih umjetnika "Finally in Pula - Konačno u Puli" na kojoj se mogu vidjeti slike, skulpturalne instalacije, crteži i fotografije, ukupno 15 radova. To su uglavnom radovi finskih umjetnika Anttija Keitila, Mikka Maasala i Denise Ziegler. Izložba sadrži i instalaciju finsko-dansko-korejske umjetničke grupe Alliancen, koja Galeriju Makina povezuje s drugim Alliancenovim "stanicama"/instalacijama u Helsinkiju, Kopenhagenu i Busanu.

Različitost pristupa

Kustos izložbe je danski umjetnik/kustos Peter Holmgård koji s Makinom surađuje od svoje izložbe 2019., koja je objedinila nastup nekoliko pulskih progresivnih mladih umjetnika.

- Ovo je prilika da svojim finskim prijateljima predstavim Pulu i da njihovu umjetnost predstavim u Puli, poručio je Holmgård.

Na izložbi u oči upada različitost autorskog pristupa. Denise Ziegler predstavlja se s dva rada, jedan je serija crteža nastalih za vrijeme lockdowna, a drugi je objekt, odnosno instalacija u kojoj autorica zamišlja kako objekti mogu učiti jedan od drugog, što je hipotetska situacija koju je autorica postavila povezavši nekoliko predmeta u instalaciji.

Foto

Mikko Maasalo izložio je tri slike, tri ulja na platnu među kojima se između ostalog bavio time kako strukturu slike, ravne dvodimenzionalne slike učiniti vidljivom ili nevidljivom, primjerice ovisno o tome dolazi li svjetlo na sliku odozgo ili odozdo.

Komadi drva

Antti Keitila ima nekoliko radova koje zbilja nije teško primijetiti jer su jednostavni i baš zbog toga se lako izdvajaju, a to su tri komada drva. Ne bilo kakva komada, jer jedan je od finske borovine, između dva komada finske breze. Popis svih radova i umjetnika nalazi se na prvom, središnjem stupu na ulazu u galeriju.

Malo smo popričali i o finskoj umjetnosti za koju Maasalo kaže da je dosta progresivna, ali je također i vrlo povezana s povijesnim kretanjima u umjetnosti, puna utjecaja i stvari koje se zbivaju prilično slobodno. U kojoj se povezuju grupice ljudi sa sličnim idejama koje se suprotstavljaju umjetnicima koji imaju potpuno drugačiji pogled na umjetnost, no istovremeno jedni druge poštuju tako da Maasalo vidi Finsku kao jako dobro mjesto za bavljenje umjetnošću. Ziegler pak ističe utjecaj širokog, otvorenog finskog krajolika, poput beskrajnih šuma koje su kao motiv zastupljene u radovima finskih umjetnika.

- Njihov pristup je vrlo raznovrstan, a u Finskoj postoji kvalitetna zajednica umjetnika među kojima postoji dobra povezanost i solidarnost, kaže Holmgård. Izložba se može razgledati do 30. rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini