NAJNOVIJEPOREČ

Festival aMORE otvoren izložbom "Mare corto": MORE KOJE SPAJA I RAZDVAJA

| Autor: Mladen RADIĆ
S otvaranja izložbe fotografija "Mare corto" Mattea Tacconija i  Ignazija Marije Coccie (Nenad ŠIMUNIĆ)

Treći porečki festival posvećen moru nazvan aMORE do 26. svibnja na pet gradskih lokacija donosi brojne edukativne, filmske i umjetničke sadržaje s ciljem skretanja pozornosti na značaj mora i oceana. Za početak ovogodišnje plovidbe odabrana je izložba radova novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazija Coccie posvećena Jadranu i njegovim neispričanim pričama

Otvorenjem izložbe fotografija "Mare corto" novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazija Marije Coccie jučer je u Zavičajnom muzeju Poreštine službeno otvoren treći porečki festival posvećen moru nazvan aMORE koji do 26. svibnja na pet gradskih lokacija donosi brojne edukativne, filmske i umjetničke sadržaje s ciljem skretanja pozornosti na značaj mora i oceana. Za početak ovogodišnje plovidbe odabrana je izložba posvećena Jadranu i njegovim neispričanim pričama.

Jadran skriva fascinantan svijet

Često zanemaren u usporedbi s "velikim" morima, Jadran skriva fascinantan svijet. Putem dugim više od 10 tisuća kilometara, autori izložbe bilježe bezvremenske motive naroda i kultura koje su s morem srasle. Ovdje se živi, voli i umire, eksploatira kamen, razvija masovni turizam, pa iako "kratko", Jadransko je more obilježeno razlikama u ekonomskom i političkom smislu, od talijanskih do albanskih obala.

- Velike su priče uprizorene na morima kao što je Mediteran, ili pak na oceanima. Nikad na Jadranu. Tako smo se pokrenuli da ispričamo njegove priče i na taj mu način vratimo dostojanstvo. Druga stvar koja nas je potaknula da pokrenemo ovaj projekt jest da se s talijanske strane Jadran smatra nastavkom Venecije, pa iako je njezin trag sveprisutan, od pada Mletačke republike prošlo je više od 200 godina i mnogo se toga promijenilo, rekao je Tacconi.

Talijani Tacconi i Coccia su na projektu radili od 2015. do 2017., izdana je i istoimena knjiga, a izložbama koje su postavljane u Italiji i Hrvatskoj pronose svoju priču o moru koje je, kako kažu, i melankolično i romantično, kroz trenutke uhvaćene objektivom tijekom terenskih istraživanja.

Vrhunski izvedene fotografije

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić istaknula je da ove tehnički vrhunski izvedene fotografije povezuju pitome boje i svjetlost našeg mora koje nije dramatično, koje nije prijeteće i koje svi dobro poznajemo i volimo, a koje nas istovremeno povezuje i razdvaja.

Na otvorenju izložbe, uz autore i koordinatoricu umjetničkog programa festivala aMORE Sabinu Damiani, govorile su i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković te zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Dobrilović Štifanić. Nakon otvorenja organizirana je i zakuska u suradnji s LAGUR-om Istarski švoj i Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića iz Poreča, za koju su srednjoškolke i srednjoškolci pripremili riblji jelovnik.

Prošlogodišnje izdanje festivala održalo se u Poreču i Zagrebu, a ove godine aMORE seli u Pulu od 27. kolovoza do 22. rujna. Prije toga porečku publiku čekaju filmske projekcije, radionice, književni program i akcije čišćenja obale do 26. svibnja, do kad se u Zavičajnom muzeju Poreštine može pogledati izložba "Mare corto".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam