VEČERAS

CIKLUS "MLADI DOLAZE": Dorotea Braić i Rino Banko izlažu u Galeriji Šikuti

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Rad Dorotee Braić (Snimio Andi Bančić)

Rad Dorotee Braić (Snimio Andi Bančić)


Umjetnička skupina Šikuti Machine ovog ljeta u svojoj galeriji (štali) u Šikutima nadomak Savičente, u ciklusu Mladi dolaze predstavlja petoro istarskih mladih umjetnika do 35 godina starosti koji do sada nisu izlagali u njihovoj organizaciji, a od kojih se očekuje da postupno zamjene svoje starije afirmirane kolege. Na prvoj srpanjskoj izložbi predstavile su se mlade labinske umjetnice Mia Knežević, Nicole Načinović i Marina Rajšić, a večeras s početkom u 20 sati svoje će radove u Šikutima izložiti Dorotea Braić iz Peroja i Rino Banko iz Rovinjskog sela.

Personalizirana umjetnost

"Dorotea Braić još se kao studentica zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti odlučila za umjetnost koja nije uniformna već jasno personalizirana, za postupke koji u prvi plan stavljaju bit umjetničkog djela, odnosno za stvaralaštvo gdje je važnija misao i proces od naracije i estetskih vrijednosti. Po svojoj artificijelnoj impostaciji autoričin izraz imanentan je vremenu, ali ujedno zaziva povijesne avangarde redukcionističkog predznaka poput minimalizma, primarne i analitičke umjetnosti i Arte povere. Refleksije tih pravaca prožimaju autoričino umjetničko stvaralaštvo kojem je osnovno polazište istraživanje različitih prostornih manifestacija slike čije elemente sustavno analizira te ih inventivnim, ali i pragmatičnim postupcima prebacuje u treću dimenziju čime slika postaje objekt ili instalacija. Profinjenim postupcima autorica predmet slike razgrađuje i gradi, ogoljuje i zamata, otkriva esenciju i nudi nadgradnju, a samo slikarsko platno i njegov drveni okvir postaju glavnim, a najčešće i jedinim subjektima radnje", piše Mladen Lučić - Luc, povjesničar umjetnosti i autor projekta "Mladi dolaze", uz izložbu Dorotee Braić.

Riječ je o mladoj umjetnici rođenoj 1996. godine u Puli gdje je 2014. završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirala je 2021. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odsjeku, usmjerenje slikarstvo, u klasi prof. Ante Rašića. Izlagala je na više skupnih izložbi te sudjelovala u radu na nekoliko umjetničkih projekata. Održala je samostalnu diplomsku izložbu u desakraliziranoj crkvi Sv. Stjepana u Peroju 2021. godine. Živi i radi u Peroju.

Propitivanje granica

"Rino Banko mladi je kipar iz Rovinjskog Sela koji je već uspješno realizirao niz raznovrsnih javnih projekata, sudjelovao na brojnim izložbama i kolonijama te je stekao zavidnu reputaciju među kolegama, kritikom i publikom. Njegovo kiparsko promišljanje prvenstveno je posvećeno propitivanju granica i međuodnosa materije i forme, kao i osobnom pristupu i poimanju materijala s kojima radi, a pretežno koristi one tradicionalne provenijencije kao što su kamen, drvo, keramika ili metal. Radovi iz ciklusa 'Jezgre', nastali su u posljednje tri godine, a realizirani u metalu i kamenu uključuju u proces svoje finalizacije i element vremena koji kiparski dovršenu formu svojim tijekom postupno, izvan kontrole autora, i dalje oblikuje. Element vode i zraka, kao i druge atmosferilije konstantno mijenjaju oblike organskih materijala što je ljudskom oku teško vidljivo i shvatljivo, obzirom da se te promjene dešavaju postupno, tijekom vremenskih razdoblja puno dužih od ljudskog vijeka", piše Lučić o radovima Rina Banka.

Foto

Iz ciklusa "Jezgre" Rina Banka (Snimio Andi Bančić)

Rino Banko rođen je 1994. u Puli, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2012. godine. Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo, završava 2018. godine. Na drugoj godini diplomskog studija dodijeljena mu je Rektorova nagrada za izvrsnost, a na diplomskoj godini nagrada Akademije za postignuti uspjeh. Trenutno je asistent na Akademiji primijenjenih umjetnost u Rijeci, na katedri za kiparstvo. Aktivno sudjeluje u radu Centra za keramiku Quark pri ovoj Akademiji a na istraživanjima vezanim za digitalne modele i 3D print u keramici. Paralelno vodi vlastiti umjetnički studio gdje se bavi širokim spektrom umjetničkih aktivnosti. Izlagao je na 20-ak skupnih i održao četiri samostalne izložbe te je sudjelovao na više kolonija i rezidencija. Realizirao je više kiparskih projekata koji su trajno postavljeni u javnom prostoru, a radovi mu se nalaze u ustanovi "Ivan Matetić Ronjgov" i Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Živi i radi u Rovinjskom selu.

Izložbe iz ciklusa "Mladi dolaze" bit će dokumentirane u katalogu s tekstovima Mladena Lučića. Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske Županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater