IZLOŽBA U SVETIM SRCIMA

AVARI I SLAVENI JUŽNO OD DRAVE: Značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa više hrvatskih muzeja

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli jučer je za novinare otvorena izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 19. rujna od 9 do 22.30 sati, sa zadnjim ulaskom u 22 sata.

Materijalna ostavština

- "Izložba Avari i Slaveni južno od Drave" predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja (Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Arheološki muzej Osijek, Muzej Brodskog Posavlja, Gradski muzej Sisak, Muzej grada Iloka) i zbirki (Arheološka zbirka obitelji Zvijerac, Muzejska zbirka POU Novska), uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja (Institut za arheologiju, Arheološki zavod Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kaducej d.o.o.).

Navedeno je razdoblje predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda i koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga, kazale su autorice izložbe Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci).

(Snimio Dejan Štifanić)

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je da to nije klasična dosadna izložba, već vrlo kvalitetna, zanimljiva i poučna, s didaktičkim elementima i za najmlađe, a rekao je i da Vinkovci imaju iznimnu dugačku i bogatu povijest, koja je čak drevnija od Pule.

(Snimio Dejan Štifanić)

- Izložba je prvotno postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu u sklopu međunarodnog izložbenog projekta "Avari i Slaveni", zajedno sa slovačkom izložbom "Avari i Slaveni sjeverno od Dunava". U Svetim Srcima ugošćujemo izložbu "Avari i Slaveni južno od Drave" koja je nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci.

Na izložbi je predstavljen materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske, s kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja. Materijal iz fundusa hrvatskih muzeja, privatnih zbirki i ostalih institucija pokazuje bogatstvo kulturne baštine pojedinih hrvatskih regija, naglasio je Komšo.

Tematske cjeline

- Pojedina arheološka građa otkrivena nedavnim arheološkim istraživanjima prvi je put prikazana upravo tijekom ovog izložbenog projekta, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

(Snimio Dejan Štifanić)

U uvodnom dijelu izložbe posjetitelj se mogu upoznati s poviješću ovog razdoblja i s avarskim i slavenskim društvom, a slijede tematske cjeline: Naselja, Gospodarstvo, Zanati, Iznimni nalazi, Žene, Duhovni život, Ratnici, Groblja i pogrebni običaji, Kulturni utjecaji, Avarski arheološki nalazi na istočnoj obali Jadrana i u njezinu zaleđu.

(Snimio Dejan Štifanić)

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica naglasio je da su izložbe koje organizira ovaj Muzej uvijek prava poslastica, a savjetnica za kulturu pri Gradu Puli Sanja Krelja Osterc prisjetila se da se ove godine obilježava deseta godišnjica od otvorenja Svetih Srca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini