SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

FOTOGALERIJA / Milo Manara - između literature, stripa i filma: U Svetim srcima otvorena velika izložba talijanskog autora

| Autor: Vanesa Begić


Ovogodišnja zvijezda Sa(n)jma knjige u Istri, strip-autor Milo Manara otvorio je veliku izložbu u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, a koja je naslovljena "Između literature, stripa i filma" i nastala je kao plod suradnje Arheološkog muzeja Istre i Sajma knjige u Istri. Brojna je publika s velikim zanimanjem razgledavala ovaj kvalitetni izložbeni postav.

Premda je tu izložen tek dio višedesetljetnog stvaralaštva ovoga autora, poznatog u cijelom svijetu, posjetitelji mogu pogledati tri segmenta izložbe. Prvi je povezan s literaturom, drugi s filmom, treći sa slikarstvom, a sva tri zajedno na najbolji način predstavljaju Manarin crtački stil, koji spada među najvažnije i najreprezentativnije u svijetu stripa.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Kao dječak volio sam čitati knjige, a još više čitati stripove. Snovi su mi se ostvarili i imam čast upriličiti otvorenje izložbe jednog od najznačajnijih autora stripa današnjice, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, a direktorica Sa(n)jma knjige u Istri Magdalena Vodopija prisjetila se gostovanja velikog Umberta Eca koji je, neki način ovom izložbom, ponovno ovdje uplovio.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Manara je istaknuo da su tu izložene, u centralnom dijelu galerije, originalne crno-bijele table prvog toma njegove verzije čuvenog Ecovog romana "Ime ruže", popraćene reprodukcijama u boji. Kazao je da se nada da nema grešaka, odnosno da se ne vide, te dočarao posjetiteljima ukratko postupak nastanka ovoga djela, odnosno ovih tabli, originalnih crno-bijelih, a kazao je da to kasnije, prije tiska, sredi njegova kćerka Simona.

Da je riječ o velikoj međunarodnoj izložbi, kazala je i kustosica Paola Bristot, uz nekoliko riječi o važnosti stripa kao umjetnosti.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Osim dijela izložbe posvećenog Ecu, drugi dio odnosi se na Manarine veze sa svijetom filma, u prvom redu na suradnju s Federicom Fellinijem na stripovima "Viaggio a Tulum" (Put u Tulum) i "Il viaggio di G. Mastorna, detto Fernet" (Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet).

Djela vrve brojnim umjetničkim, pa i metaumjetničkim poveznicama, gdje posebno dolaze dolaze do izražaja one književne.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Divljenje piscu Carlosu Castanedi, kojeg je igrom slučaja Federico Fellini sreo baš u Rimu, suradnja s piscem Dinom Buzzatijem koja je dovela do pisanja scenarija za 'Il viaggio di G.Mastorna', detto Fernet; odnos s piscem Andreom De Carlom, s kritičarom Vincenzom Mollicom...

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

U trećem dijelu izložbe predstavljena je Manarina biografija u crtežu čuvenog slikara Caravaggia, gdje su, osim burnog života umjetnika, rekonstruirana i njegova slavna djela.

Autorica izložbe je Paola Bristot, a autor postava izložbe Marco Pasian. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače iduće godine. Svi sudionici otvorenja vrlo su dojmljivo govorili o ovome postavu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter