Roberta Weissman Nagy pobjednica natječaja u Velikom Taboru

Pulska umjetnica nagrađena za dizajn odjevnog predmeta inspiriranog arhitekturom

| Autor: Mladen Radić
Nagrađeni rad Roberte Weissman Nagy (Foto Facebook)

Nagrađeni rad Roberte Weissman Nagy (Foto Facebook)


Roberta Weissman Nagy iz Pule pobjednica je natječaja za dizajn odjevnog predmeta inspiriranog jedinstvenom arhitekturom Velikog Tabora. Muzej Veliki Tabor u sklopu Dana europske baštine organizirao je natječaj za skicu odjevnog predmeta koji bi inkorporirao arhitekturu i elemente arhitekture Velikog Tabora te povijesne podatke o lokaciji.

- Kako nisam imala prilike osobno doživjeti Muzej, realizirala sam svoj rad analizirajući priču o Veroniki Despić koja je po meni veoma suvremena tema budući je u ime nečijeg interesa stradala kao mlada žena koju su doslovno zazidali u zidove dvorca, kaže Weissman Nagy čiji će rad kao pobjednički biti realiziran u punoj veličini i ostati trajno izložbeno vlasništvo Muzeja Veliki Tabor.

Od 19 pristiglih radova na zadanu temu, članice ocjenjivačke komisije, sve redom stručnjakinje na području dizajna tekstila i izrade odjeće, istaknule su još neke uspješne radove čiji su autori i autorice mahom bili nazočni svečanosti obilježavanja Dana europske baštine i proglašenju pobjednika natječaja te su darivani prigodnim poklonom. U stručnoj komisiji bile su profesorica iz Šudigo Zabok, Ivanka Jagecic, dizajnerica Josipa Šćapec - vlasnica studija Josipa Schape, te Irena Šekez Sestrič - dizajnerica i vlasnica hrvatskog branda ekskluzivne odjeće Mala Velika Moja.

Roberta Weissman Nagy, akademska je kiparica i likovna pedagoginja rođena u Puli gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, u klasi profesora Ivana Obrovca. Godine 1988. je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kiparskom odsjeku, u klasi profesora Jovana Kratohvila. Od 1991. stalno je zaposlena u pulskim osnovnim školama Šijana i Veli Vrh. Bila je začetnica i organizatorica Open Riva Arta u Fažani. Osim skulpture bavi se multimedijom i izvaninstitucionalnim oblikom edukacije u atelieru u Društvenom centru "Karlo Rojc" u Puli. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, kao i nizu umjetničkih projekata i performansa u zemlji i inozemstvu, te je nagrađivana za svoj rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom