IZLOŽBA U HUIU GALERIJI

FOTOGALERIJA / "Vitraji" Lina Skire: Sjajan majstor zanata, ali i umjetnik

| Autor: Vanesa Begić


Premda nije riječ o okruglom jubileju, 43. godišnjica bavljenja umjetničkim radom Lina Skire bila je povod da brojna publika prisustvuje otvorenju njegove izložbe naslovljene 'Vitraji' u četvrtak navečer u Galeriji HUiU-a. Tom su prigodom predstavljeni neki od njegovih radova, od prekrasnih lampi, vitraja, uz video-rad koji kazuje o njegovom stvaralaštvu, do informativnih panoa koji sintetiziraju njegovu bogatu karijeru.

- Iako se Lino Skira smatra majstorom zanata, a ne umjetnikom, on je i veliki majstor zanata, ali i veliki umjetnik, te ovdje je prikazan dio njegova bogatog stvaralaštva, kazala je Kristina Nefat prilikom otvorenja izložbe. Vjeran Juhas, koji je postavio njegovu izložbu, istaknuo je da mu je rad na ovoj izložbi bio zanimljiv i 'prosvjetljavajući'.

- Mnogi, boraveći primjerice u kafićima Uliks, Bounty, nikada se nisu zapitali tko su autori tih vitraja, bilo bi zanimljivo napraviti itinere po svim njegovim kreacijama, kazao je Vjeran Juhas.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Sve je počelo prije točno 43 godine, odnosno 1980. tijekom turističkog posjeta tadašnjoj Čehoslovačkoj gdje je autor u malom mjestu udaljenom 30 kilometra od Praga upoznao umjetnike koji su izrađivali vitraje.

- Gledao sam ih kako rade, a budući da me umjetnost oduvijek zanimala, odlučio sam savladati tehniku izrade vitraja. Da bih to postigao, prvo sam otišao u Veneciju i Veronu, ali mi, nažalost, nitko nije htio odati tajne zanata, dok nisam upoznao jednog izvrsnog majstora koji je nakon velikog potresa u Sjevernoj Italiji radio na rekonstrukciji oštećenih sakralnih objekata. Da bih učio i savladao tehniku izrade vitraja od tog majstora, odlazio sam u mjesto Aiello del Friuli. Iako je danas iza mene puno projekata, iskreno, učim još uvijek i tako već 43 godine, kazao je autor uz riječi zahvale svima koji su mu omogućili otvorenje izložbe.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Izrada vitraja je posao koji zahtijeva puno truda, strpljenja i kreativnosti s naglaskom na važnost pravilnog odabira motiva i boja koje odgovaraju određenom objektu.

Lino Skira rođen u Barbićima (Labin) 1940. godine, samouki je umjetnik u oblikovanju vitraja i rasvjetnih tijela u tehnici Tiffani. Najveću pažnju posvetio je uređenju javnih i privatnih, sakralnih prostora diljem Istre i šire. Vitraj predstavlja posebnost u svijetu umjetnosti, zahvaljujući osobitom odnosu između svjetla i stakla. Stilski i tematski prilagođava se tehničkim inovacijama, današnjim potrebama i novim materijalima.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Izložba i program HUiU galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule - odjel za kulturu i razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova i Istarske županije - odjel za kulturu i zavičajnost

Izložba se može razgledati do 5. listopada od 12 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter