RETROBIT

Multimedijska izložba digitrona otvorena u Gradskoj galeriji Orsola: Prvi europski digitalni džepni kalkulator proizveden je u bujskom Digitronu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Brojna publika na otvaranju izložbe (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Brojna publika na otvaranju izložbe (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U Gradskoj galeriji Orsola svečano je otvorena RETROBIT Multimedijska izložba digitrona u organizaciji Retro Info - Udruge za očuvanje informatičke baštine te partnera, Pučkog otvorenog učilišta Buje i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb. Izložba se može pogledati sve do kolovoza iduće godine, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Tehnološka baština

- Za nas je ovo trenutak velikog ponosa i sreće što imamo priliku otvoriti izložbu koja nije samo izložba digitrona, nego pokazuje čitavu povijest kalkulatora. Kako čuvamo našu kulturnu i povijesnu baštinu tako moramo sačuvati i našu tehnološku baštinu i to je jedan od koraka u tom smjeru, poručio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Na otvaranju izložbe govorili su Tomislav Talan, dopredsjednik udruge Retro info te Kristijan Kaurić iz Brojke kreativnih produkcija koja potpisuje postav izložbe i multimedijalni sadržaj.

Želja je, rekao je Kaurić, da se kalkulatori, strojevi za računanje, približe mlađoj populaciji na način da ih mogu dodirnuti, igrati se njima, tipkati, a s druge strane da se pokaže raznovrsnost kalkulatora. Najvažnije je bilo staviti ih u kontekst Digitrona kao tvornice i onoga što su digitroni koji su postali sinonim za kalkulator, značili.

S naglaskom na kalkulatore proizvedene u bujskoj tvornici Digitron i Digitronovom modelu db 800 koji je bio prvi europski digitalni džepni kalkulator, izložba je privukla pozornost mještana Buja. Jer osim o retro kalkulatorima, zapravo priča priču o tvornici Digitron osnovanoj da bi se zaustavilo iseljavanje s područja Bujštine, kao i o malenom istarskom gradiću koji je 1980-tih ravnopravno stajao uz bok s Dallasom, Osakom, Tokijom i drugim velikim svjetskim centrima elektronske industrije.

Dvogodišnji projekt

Izložba, osim fizičkih eksponata, nudi velik i informativan multimedijski sadržaj o povijesnim fazama razvoja kalkulatora, tvornici Digitron, gradu Buje te o simpatičnim zanimljivostima vezanim uz razvoj pomagala i strojeva za računanje.

Posjetitelji se mogu fotografirati u unutrašnjosti velikog kalkulatora, doživjeti sve popularniju proširenu stvarnost (AR) koja efektno oživljava cijeli prostor izložbe te se okušati u pisanju na kalkulatorima.

Korisnik projekta Retrobit je Udruga Retro Info, Zagreb, a partneri: FER – Zagreb i Pučko otvoreno učilište Buje - Universita popolare aperta di Buie. Projekt Retrobit, »Jačanje udruge i otvaranje trajnog postava izložbe elektroničkih kalkulatora - Multimedijska izložba digitrona, Buje«, traje od kolovoza prošle do kolovoza iduće godine. Vrijednost je 1,44 milijuna kuna, od toga je 1,23 milijuna financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a preostalo Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of