GALERIJA POOLA

Zajednička izložba Monike Meglić i Gorane Težak: Intimistički akvareli i ekspresionistička ulja na platnu u očekivanju smisla života

| Autor: Mladen RADIĆ
Djela Monike Meglić

Djela Monike Meglić


U Galeriji Poola preksinoć su se predstavile dvije slikarice, jedna koja je iz Pule "utekla" u Zagreb, a to je Gorana Težak i druga koja je u Zagrebu rođena i tamo živi i radi, a to je Monika Meglić. Iako se radi o dvije autorice i dva stilski uočljivo različita ciklusa, one su povezane u jednu priču koja je nazvana "Dubrava Blues Loading… Smisao života".

S lijeve strane od ulaza nalaze se slike Monike Meglić "Dubrava Blues", dok su preko puta slike Gorane Težak "Loading… Smisao života".

- S jedne strane imamo Goranu s uljima na platnu, s jednim ekspresionističkim, kako je to ona napisala polufigurativnim slikarstvom s dosta utjecaja i jezika na ovim slikama, a s druge strane imamo Moniku koja dosta dugo, možda od samih početaka svog stvaralaštva slika samu sebe ili svoje divne životinje, lisice, vukove, mačke… Ove Monikine slike su nastale u doba lockdowna kada je u svom stanu bila zatvorena sa svojom mačkom te je napravila ove intimističke akvarele. Čini se da su to dva nespojiva momenta jer ovo i ono slikarstvo nemaju previše dodirnih točaka, međutim one su ipak našle dodirne točke. Ontološki bave se pitanjem što je to smisao života, jesmo li se pogubili i ima li još uvijek šanse da se nađemo, kazao je otvarajući izložbu voditelj galerije Bojan Šumonja.

Stvaralaštvo Gorane TežakStvaralaštvo Gorane Težak

Od umjetnica riječ je uzela Težak koja je rekla da svoju kolegicu naziva "hrvatskom Fridom Kahlo za siromašne" s obzirom na način na koji prikazuje portrete.

- "Dubrava Blues" se spojila s "Loading… Smisao života". Jedna i druga bavimo se temom koji je smisao života, kaže Težak u čijem ciklusu na zidu Poole dominira ogromni triptih, a umjetnica napominje da se njena slika još nije "uploadala", što se vidi i po tome da su boje na njoj dosta hladnije u odnosu na ciklus Monike Meglić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater