"Prozor u prošlost"

"Numizmatička zbirka Frane Radića", autorice Erike Trbojević u Galeriji C4

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Prozor u prošlost Erike Trbojević

Prozor u prošlost Erike Trbojević


"Numizmatičku zbirku Frane Radića", autorice Erike Trbojević svi će zainteresirani moći pogledati u "Prozoru u prošlost" u Galeriji C4 u Carrarinoj izložbi, izlogu Arheološkog muzeja Istre do 26. rujna.

- Frano Radić rođen je 1857. godine u Bolu na Braču. U životu je imao mnogo vokacija te je ostao upamćen kao polihistor, pedagog, arheolog, prevoditelj i prosvjetar. Pula ga pamti kao velikog numizmatičara čija se numizmatička zbirka danas čuva u Arheološkom muzeju Istre. U povodu 70. godišnjice donacije njegove zbirke Muzeju, predstavljamo nekoliko najljepših primjeraka iz njegove kolekcije u našoj vitrini u Carrarinoj 4 u Puli.

Numizmatička zbirka Frane Radića je za njegova života brojala oko 2.000 primjeraka. Bila je to impozantna kolekcija grčkog, rimskog, bizantskog, srednjovjekovnog, mletačkog, dubrovačkog i austrijskog novca. Godine 1953. Radićeve kćeri donirale su dio zbirke Arheološkom muzeju Istre i na taj način obogatile muzej s 280 novih numizmatičkih nalaza. Zbirku odlikuju raznovrsni kovovi među kojima su iznimno brojni rimski i venecijanski primjerci, a posebno se ističe novac Dubrovačke Republike; inače vrlo rijedak pronalazak na području Istre kada govorimo o sustavnim istraživanjima, veli Trbojević.

Ovom prigodom posjetitelji će, uz spomenuti novac Dubrovačke Republike, moći pogledati novac grčkih polisa, rimski novac, te rane primjere mletačkog novca iz ove nevjerojatno bogate kolekcije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater