ŠARENI TRIJEM

Zanimljiva učenička izložba inspirirana antičkim naslijeđem i svijetom latiniteta otvorena u Galeriji C8

Izložba "Šareni trijem" organizira se treću godinu zaredom na inicijativu nastavnice latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović, te pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio sedam srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske, a tema je antička obitelj. Kustosica izložbe je Dunja Martić Štefan

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Detalj s izložbe (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Detalj s izložbe (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


U Galeriji C8 u Carrarinoj 8 u petak navečer otvorena je izložba "Šareni trijem". Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem i svijetom latiniteta.

Treće izdanje

- Izložba "Šareni trijem" organizira se treću godinu zaredom na inicijativu nastavnice latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović, te pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio sedam srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske, a tema je antička obitelj. Kustosica izložbe je Dunja Martić Štefan, kazao je prilikom otvorenja izložbe ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Sudjelovali su učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, Prve katoličke osnovne škole Zagreb, Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula, Srednje gospodarske škole Križevci, Srednje škole Mate Blažine Labin, Srednje škole Slunj i Srednje škole Vladimira Gortana Buje.

- Drago mi je da se projekt nastavlja i da smo tim istraživanjem gdje smo uključili razne škole iz svih krajeva Hrvatske pokazali da nastava latinskog ne mora biti striktno učenje jezika i gramatike, nego da to može biti puno šire, opširnije i raznovrsnije. Učenicima se jako dopao taj interdisciplinarni pristup, projekt traje tri godine, i drago mi je da su uključene škole iz svih krajeva Hrvatske.

Na taj način želimo stvoriti ljubav kod djece prema učenju latinskog, a uključili smo i brojne nastavnike iz drugih predmeta da bismo sve to interdisciplinarno realizirali te imali tekstove na hrvatskom i talijanskom jeziku. Posebno mi je drago da su učenici tako kreativni, kazala je Milena Joksimović.

Dunja Martić Štefan navela je da je ta suradnja započela još u doba korone videoradovima.

Tekovine raznolike, raskošne i atraktivne antičke baštine utkane su u potku suvremene kulture i društva velikog dijela svijeta. Podučavanje predmeta latinski jezik u školama ima za glavni zadatak omogućiti učeniku komunikaciju s antičkom civilizacijom.

Ovaj projekt nastao je iz želje da se u nastavu iz ovog klasičnog jezika unese nova dinamika i da učenici upoznaju klasičnu baštinu tako što će sami u projektnim zadacima istražiti i reinterpretirati pojedine vidove antičke civilizacije i njezine recepcije. Poseban je naglasak projekta na zavičajnoj baštini, odnosno na rimskom nasljeđu na prostoru Hrvatske.

Portik

Šareni je trijem bio portik na sjevernom dijelu atenske agore - središnjeg gradskog trga. Ova izdužena natkrivena galerija s jedne je strane imala zid, a s druge je strane niz stupova pridržavao krov. Unutarnju stranu zida krasila su djela slavnih grčkih slikara i kipara – Mikona iz Atene i Polignota s Tasosa (obojica su stvarala sredinom 5. st. pr. n. e.). Zbog tih je slika ovaj trijem nazvan šarenim, saznali smo na ovoj zanimljivoj izložbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum