Češka umjetnica otvorila 30. izložbenu sezonu u Galeriji Alvona

Jitka Navratilova: Vertikala radosti, svjetla i života

| Autor: Branko BIOČIĆ
Umjetnica i Alis Šaina (Snimio Branko Biočić)

Umjetnica i Alis Šaina (Snimio Branko Biočić)


U tjednu velikih labinskih kulturnih događanja - 4. Bijenala industrijske umjetnosti i 2. Festivala umjetnosti i tolerancije Labina koji su Labin učinili na nekoliko dana prijestolnicom kulture u Istri i Hrvatskoj, Galerija Alvona otvorila je 30. izložbenu sezonu izložbom češke akademske umjetnice Jitke Navrátilove.

Kako je na svečanom otvaranju istaknula Alis Šaina, to je 167. samostalna izložba od ukupno 194 organiziranih od 1993. u toj galeriji koja je izdala i četiri monografije. Jitka Navrátilová studirala je pod mentorstvom istaknutog češkog kipara, profesora Kurta Gebauera. Od 1998. godine kontinuirano izlaže u Češkoj i inozemstvu, a živi i stvara u Češkoj i Dalmaciji. Ovom izložbom predstavila je svoj najnoviji ciklus radova lirskih apstraktnih motiva.

- Ovo je poruka radosti i života prirode koja je tako čarobna i bajkovita u Hrvatskoj, kao i ljudi koji u njoj žive otvorena srca. Najnoviji radovi nastali su ove godine. Najviše je akrila, ulja na platnu i pastela. Izložba nosi naziv "Vertikala", a sve izgleda kao kompozicija svijetlih boja koja nosi poruku svjetla, radosti i života. Dominiraju bijela i žuta boja koju najčešće koristim.

Radovi su izloženi u kapelici, a ovaj me prostor posebno inspirirao, rekla je Navratilova koja se bavi i fotografijom, izradom skulptura i prostornih objekata.

Alen Barić iz Iža, koji izrađuje i žičane instrumente, dao je izložbi, otvorenoj do kraja mjeseca glazbenu notu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter