Kolaži učenika IV. razreda grafičkog odjela ŠPUD-A

"Veliki crni pas" u Dnevnom boravku Rojca

| Autor: Glas Istre
(Snimio Igor Dražić)

(Snimio Igor Dražić)


Izložba ilustracija "Veliki crni pas" otvorena je jučer u Dnevnom boravku Rojca. Izloženi su kolaži učenika IV. razreda grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula nastali prema kratkoj priči "Veliki crni pas", a uz mentorstvo profesora Andija Pekice.

Sedam poglavlja

- Veliki crni pas može biti bilo tko od nas, to je priča o usamljenosti, odnosno, govori nam da je moguće funkcionirati ispunjeno i dobro sa samim sobom, a naravno, svaki promatrač priču može nadograditi na neki svoj način, kazao je Andi Pekica na otvaranju.

Učenici i učenice Mia Dobranović, Alice Kleva, Ana Kolar, Lucija Mijandrušić, Lana Milos, Ivana Petković-Rakovac, Dario Pratljačić i Bruno Zović predstavljaju se svaki s sedam radova grupiranih tako da prate sedam poglavlja priče koju su zajednički osmislili, a koju je dodatno oblikovao mentor Andi Pekica.

(Snimio Igor Dražić)(Snimio Igor Dražić)

Smjernice zadatka su bile atmosfera, crtež i priča, a svojevrsnu inspiraciju ovih akromatskih ilustracija učenici su pronašli u film noiru, te se odlikuju naglašenim i stiliziranim sjenama i izgledaju gotovo stripovski. Prijelaz između radova pojedinih autora je nevidljiv te su radovi isprepleteni. Svaki od učenika je za ovu izložbu osmislio i vlastiti deplijan kojim pratimo priču, te se na taj način istovremeno u ovom školskom zadatku okušao i kao autor izložbe i kao dizajner popratnog materijala.

Primjer kvalitete

- Sve što vidite na zidu se događalo na dva predmeta, to su korelacija ilustracije i tipografije, dva predmeta koji se bave različitim stvarima. Ilustracija se bavi čistim slikarskim crtačkim poslom. Ilustracija je po definiciji slika, crtež, može biti fotografija, fotomontaža koja prati, pojašnjava i dodatno tumači nekakav tekst. Ono što je bitno kod ilustracije je da dobro korespondira s tekstom da na dobar način likovnim jezikom komunicira drugu vrstu jezika, sam tekst. Tehnika je kolaž, ali ne standardni kolaž. Kolaž koji je ovdje došao do dubljih granica, kroz slojevitost koju gradi. Akromatski, boja se ne pojavljuje niti u akcentima, što doprinosi atmosferi koju smo trebali dobiti, a jedna od smjernica kad se oblikovao zadatak je bila da atmosfera i priča malo "mirišu" na film noir, kazao je Andi Pekica predstavljajući proces radova i izložena djela te istaknuo: "Ovo je primjer kvalitete za ovaj uzrast. Mislim da može drugačije, ali da ne može bolje."

Izložbu je profesor Andi Pekica posvetio svim kolegama koji djeluju u Školi i naglasio visoku kvalitetu radova učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna neovisno o odjelu.

(Snimio Igor Dražić)(Snimio Igor Dražić)

Ovom izložbom nastavljena je i uspješna suradnja Saveza udruga Rojca i ŠPUD-a, a nastavak je to i ciklusa predstavljanja mladih lokalnih autora u Dnevnom boravku Rojca, izvješćuju organizatori izložbe.

Izložba u Dnevnom boravku Rojca ostaje otvorena do kraja veljače i moguće ju je pogledati svakoga radnoga dana od 9 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater