TRADICIJA S POKRIĆEM

Božićno-novogodišnja izložba radova buzetskih likovnih stvaratelja otvorena u holu Narodnog doma u Buzetu

Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" i Zavičajni muzej za ovogodišnje su izložbeno izdanje okupili devet autora: Lučanu Agapito, Harija Ivančića, Boška Kedžu, Maria Markežića, Srećka Sabljaka, Svena Sabljaka, Zlatka Sirotića, Dijanu i Nelu Zrnić

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dio autora prisutnih na otvaranju izložbe

Dio autora prisutnih na otvaranju izložbe


Tradicionalna božićno-novogodišnja izložba radova buzetskih likovnih stvaratelja pod nazivom "Paleta dobrih želja", u svom je 33. izdanju, otvorena u Murtićevoj galeriji u holu Narodnog doma u Buzetu. Jednom od najdugovječnijih manifestacija takve vrste na istarskom sjeveru, zaokružena je ovogodišnja izložbena djelatnost.

Organizatori prosinačke izložbe, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" i Zavičajni muzej, za ovogodišnje su izložbeno izdanje okupili devet autora koji su izložili dvadesetak slika i fotografija: Lučanu Agapito, Harija Ivančića, Boška Kedžu, Maria Markežića, Srećka Sabljaka, Svena Sabljaka, Zlatka Sirotića, Dijanu Zrnić i Nelu Zrnić.

Živa i raznolika likovna scena

- Ovo je 33. po redu izložba, koja se održava u kontinuitetu, do sada nije imala prekida u svome trajanju, unatoč Domovinskom ratu i pandemiji, kada je praktično jedini put održana i u virtualnom obliku, odnosno na Internetu.

Iz ciklusa Harija IvančićaIz ciklusa Harija Ivančića

Usko vezana za Buzet i Buzeštinu, izložba nastoji predstavljati autore koji su na bilo koji način vezani za naš kraj i u smiraj godine, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, prikazati njihove recentnije radove. Katkada je bilo zastupljeno više autora, katkada manje, no bez obzira na to, jedan je od čimbenika koji su doprinijeli da u Buzetu postoji živa i raznolika likovna scena s autorima koji su prepoznati i uspješni široko van granica našega grada, poručio je otvarajući izložbu voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Svoje slike iz ciklusa Zemlje izložio je renomirani i višestruko nagrađivani hrvatski umjetnik Hari Ivančić, akademski slikar iz Buzeta, koji se stilski profilirao kao suvremeni slikar apstraktnog ekspresionizma snažnog kolorita. Konačno, cjelokupno Ivančićevo stvaralaštvo nadahnuto je motivom istarskog krajolika i istarske zemlje.

Zlatko SirotićZlatko Sirotić

Ivančić je sudjelovao na svim dosadašnjim božićno-novogodišnjim izložbama radova buzetskih likovnih stvaratelja, tradicija mu je to koju je započeo još u studentskim danima. Nakon otvaranja buzetske izložbe, Ivančić se priprema za ambiciozan pulski projekt. U petak će se, naime, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, otvoriti izložba retrospektivnog karaktera koja će obuhvatiti tri desetljeća njegova rada, a u sklopu koje je izdana i monografija.

Na izložbi u Narodnom domu predstavio se i akademski slikar iz Zagreba Zlatko Sirotić koji u zadnje vrijeme živi i stvara u Sovinjskom Polju kod Buzeta. Izložio je dvije slike u tehnici akril na platnu, iz jedne manje serije s motivom Buzeta. Hrvatski slikar buzetsko-podravskih korijena, grafičar i ilustrator, brojnim samostalnim izložbama potvrdio je svoju slikarsku osebujnost, a u njegovu se djelu ona prepoznavala kroz vješto i kultivirano umijeće velike slikarske tradicije.

U blagdanskom ozračjuU blagdanskom ozračju

Zlatko Sirotić rođen je 1945. godine u Zagrebu, gdje je i završio Školu za primijenjenu umjetnost i Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi prof. Šime Perića. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića.

Izložba se u buzetskom Narodnom domu može pogledati do 23. siječnja iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini