KREĆU U IZBORNU UTRKU

NAŠI LJUDI/GENTE NOSTRA Predsjednik udruge Marino Paretić: Došlo je vrijeme da se u Umagu više ulaže u kvalitetu života, a manje u estradizaciju

Program temeljimo na planskom poticanju razvoja obrtništva i malog poduzetništva, s posebnim točkama i subvencijama za rad mladih i žena, nazvanog „Respekt“. Potencirat ćemo oživljavanje starih zanata i otvaranje novih, suvremenih, kao i brendiranje OPG-ova. U programu smo predvidjeli gradnju Doma obrtništva, kaže Paretić

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Marino Paretić: Izborni program namjeravamo provoditi kroz Gradsko vijeće mladih i Mjesne odbore (Snimila Sanja Bosnić)

Marino Paretić: Izborni program namjeravamo provoditi kroz Gradsko vijeće mladih i Mjesne odbore (Snimila Sanja Bosnić)


Predsjednik udruge Naši ljudi/Gente nostra Marino Paretić s kandidacijskom listom grupe birača izlazi na lokalne izbore u Umagu. Nakon Zelenog Umaga to je druga kandidacijska lista birača građana u Umagu koja se priprema za demokratsku izbornu utrku u svibnju.

Udruga Naši ljudi/Gente nostra aktivno djeluje već godinu i pol dana na području Umaga pa je Paretić konstatirao da participiranjem u lokalnoj vlasti, odnosno u Gradskom vijeću mogu dati još veći doprinos podizanju kvalitete života u Umagu. Izborna lista sastavljena je od većine članova udruge a jedan broj predviđen je i za građane koji nisu članovi udruge. Paretića veseli što na popisu ima dosta žena.

- Mislim da treba demistificirati te prijepore o podjelama na muško-žensku zastupljenost u djelokrugu bavljenja politikom. Žene su iznimno odgovorne i socijalno osjetljivije od nas, pa grad doživljavaju kao veliku obitelj i žele se uključiti u demokratsko odlučivanje i razvijanje pravednijih odnosa u društvu tako da nismo imali problema oko njihovoga priključivanja listi, naglašava Paretić.

- Naravno da će svi sudionici u političkoj utrci u Umagu imati puno dodirnih točaka oko nekih programskih ciljeva koji se do sada nisu pokazali efikasnima i razvojnima za boljitak umaške zajednice, kao što su netransparentno i pretjerano trošenje proračunskih novaca, „kozmetički“ zahvati u prostoru u središtu grada, prekobrojno zapošljavanje i nezaustavljiva prodaja gradskih nekretnina. Međutim, okosnica našeg programa fokusirana je na revitalizaciju starogradske jezgre kroz dvije etape pod nazivom „ I to je Umag/Umago vera“. Nadalje, program temeljimo na planskom poticanju razvoja obrtništva i malog poduzetništva, s posebnim točkama i subvencijama za rad mladih i žena, nazvanog „Respekt“. Potencirat ćemo oživljavanje starih zanata i otvaranje novih, suvremenih, kao i brendiranje OPG-ova.

U programu smo predvidjeli gradnju Doma obrtništva u kojem bi otvorili „Boutique okusa“ u kojem bi se našli svi proizvodi s lokalnih OPG-ova. Treća okosnica našeg izbornog programa odnosi se na uspostavu kvalitetnijeg socijalnog partnerstva za sve generacije u kojem ćemo, osim utvrđivanja novog socijalnog programa, poseban naglasak staviti na mlade nezaposlene majke/aktivan model podrške, zatim uvesti model poticane i subvencionirane stanogradnje, te ćemo po sličnom modelu planirati gradnju zgrada sa socijalnim stanovima za socijalno ugrožene i ranjive skupine građana, kao i gradnju socijalnih zajednica za vitalne i aktivne umirovljenike iznad 65. godine života. Mislimo da je došlo vrijeme da se više novca ulaže u kvalitetu života, a manje u estradizaciju grada, a taj smo treći dio programske orijentacije objedinili pod nazivom „Kultura srca/ Di piu'“ pojašnjava Paretić pa apostrofira:

- Stari grad, Obrtništvo i Socijalni programi ili naš SOS izborni program za Umag vidimo kao nužnost na kojoj treba podizati kvalitetu života ravnomjerno svim stanovnicima u gradu i okolici što stalno ističemo kroz rad udruge. Bilo je puno infrastrukturnih investicija svih godina, jer je to bio trend i hvalevrijedna pojava u cijeloj državi koja se mogla realizirati zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. No mi u udruzi smatramo da je osim hitnog stvaranja uvjeta za zapošljavanje u gospodarstvu, zanemarena ona svakodnevna socijalna komponenta, međuljudski odnosi, empatija i solidarnost koja istinski živi u mnogim uređenim europskim zemljama, poput skandinavskih zemalja.

Ne deklarativno, pojašnjava, kako se to u nas formalizira kroz razne humanitarne akcije, već ta pojava socijalne osjetljivosti mora biti svakodnevno prisutna kao model odgovornog života u zajednici, što se naziva „kultura srca“, kaže Paretić dodajući da se ona u svakom pojedincu mora sustavno razvijati od djetinjstva.

- U naravi, izborni program namjeravamo provoditi kroz Gradsko vijeće mladih i Mjesne odbore. Vratiti im mjesto koje im pripada po Zakonu i Statutu Grada. Oni su generator razvoja jedinica lokalnih samouprava, jer svaki Mjesni odbor zna koje su njihove potrebe u kvartu i stoga moraju demokratskim izglasavanjem usvojiti kratkoročne i jednogodišnje programe razvoja da bi ih kasnije progurali kroz odluke Gradskog vijeća. To je jedini način uz koji bi se naša lokalna zajednica razvijala ravnomjerno i jednakopravno s novcima svih poreznih obveznika, zaključuje Paretić i za kraj otkriva da namjeravaju istaknuti i kandidata/inju za gradonačelnika/icu, ali s imenom još ne izlaze u javnost dok ga ne potvrdi Izvršni odbor udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini