BUZET

KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA DAMIR KAJIN: Buzetu ne treba avantura, treba mu stabilnost i razvoj

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Nezavisni s Kajinove liste i SDP udružili snage

Nezavisni s Kajinove liste i SDP udružili snage


"Građani ne mogu glasati isto i očekivati promjene. Samo izlazak na izbore Buzet mijenja. Onaj tko bude izabran za gradonačelnika neće moći vladati bez stabilnog Gradskog vijeća i stoga pozivamo građane da izađu na izbore", poručio je na konferenciji za novinare kandidat za gradonačelnika Buzeta Damir Kajin. Valja podsjetiti da su nezavisni s njegove liste i buzetski SDP udružili snage i u izbornu utakmicu ušli sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika i zajedničkom listom za Gradsko vijeće. 

Gradonačelnik - žrtva

- Gradonačelnik će biti najveća žrtva u Buzetu, ali je zadnji čas da se Buzet ponovo pozicionira na karti prepoznatljivosti u Istri i van Istre, da bude ono što je bio devedesetih godina, najbolji među najboljima. Buzetu ne treba nikakav eksperiment niti mu treba avantura. Treba mu stabilnost i razvoj. Pred nama su najteže godine nakon Domovinskog rata. Ako je Buzet uspio tih devedesetih, a ja sam kreirao politiku, vjerujem da možemo i danas, napomenuo je Kajin.

Mišljenja je da je Buzet pokleknuo zadnjih deset godina i to stoga što se dolaskom jedne nove mlade generacije na čelo grada počela voditi politika "samo naši članovi su dovoljno dobri".

- U duhu potrebnog konsenzusa, 1993. godine, i to kada je IDS dobivao preko 70 posto glasova, zadržao sam sve one koji su Buzetu mogli pomoći, bez obzira na stranačku iskaznicu. Nakon 2005. godine ni trimer nitko nije mogao dobiti u komunalnom poduzeću ako nije bio član IDS-a i tome treba reći dosta jer ta isključivost je razorila Buzet, kao što razara Istru i Hrvatsku. Politika jednakih šansi jedino je jamstvo razvoja. Buzet mora biti za sve, a ne samo za neke, poručio je Kajin. 

Sedam prioriteta

Govoreći o sedam prioriteta za Buzet, Kajin je spomenuo dvije industrijske zone - Ročko Polje i Mala Huba, te rekao da, ako je potrebno, treba krenuti odmah u otkup zemlje pa i putem kreditnog zaduženja da se stvore preduvjeti da se Buzet ponovo otvori prema Kopru i Rijeci. Gradska zaobilaznica ide, aglomeracija će krenuti, a ono što bi njemu možda bilo najdraže je da se Dom za starije uvrsti u sustav domova Republike Hrvatske i na taj način Grad oslobodi stopostotne participacije, a jedan dio novaca usmjeri za potrebe kako mladih, tako i najstarije generacije.

- Istarska županija treba prestati biti maćeha Buzetu. To znači da ne može voditi deset puta centraliziraniju politiku nego što država vodi prema lokalnoj samoupravi, i da se novac koji se ovdje ostvari vrati ponovo u Buzet. Moramo stvoriti pretpostavku za integraciju Lanišća jer to će se dogoditi kad-tad, jer gore je ostalo 250 ljudi i da nema onih koji dolaze zbog činjenice da nema prireza, općina ne bi imala više od tog broja. Buzet nije imao ni pred pet, ni pred deset, ni pred petnaest godina nezaposlene, ali briga o mladima mora biti "conditio sine qua non". Za tri do četiri godine po izgradnji ipsilona, druge cijevi, Buzet će postati predgrađe Rijeke. Ne možemo utjecati na to što će tko studirati iako znamo da se mnogi po studiju neće moći zaposliti u Buzetu jer nije velik grad. Za deficitarna zanimanja povećat ćemo stipendije, ali jedno što možemo to je dati ljudima zemlju da grade u Buzetu, i da tih 20, 30 minuta putuju na posao i tako ćemo ih vezati uz Buzet, uz roditelje i njihovu rodnu grudu. Turizam je u začecima, ali potencijala ima makar još uvijek nema novaca, a da bi ga bilo, treba u te turističke sadržaje i uložiti nešto novaca kojeg Buzet objektivno u proračunu nema. Pokušat ćemo okupiti što širu lepezu ljudi, onih koji poznaju život i mentalitet, ali i proračunske mogućnosti Buzeta, najavio je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum