VRAĆA SE NA STARU FUNKCIJU?

FABRIZIO RADIN, kandidat za pulskog dogradonačelnika: Uređenje Kupališta Stoja je rekonstrukcija urbanog tkiva. BEZ TOGA SE GRAD NE BI MOGAO SMATRATI GRADOM

Sanirati lokacije urbane civilizacije - i to ne za turiste, nego za lokalno stanovništvo -   planirati investiciju u javnom sektoru i povjeriti upravljanje obnovljenog kupališta komunalnom poduzeću, u današnje vrijeme znači ići protiv većinske struje, poručio je Fabrizio Radin

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Fabrizio Radin

Fabrizio Radin


Nakon četiri godine provedene „na privremenom radu“ u Flanatičkoj ulici Fabrizio Radin nakon nedjeljnih izbora opet bi se mogao vratiti na dobro mu poznatu adresu Forum 1. Aktualni vršitelj dužnosti funkcije istarskog župana kandidirao se na ovim izborima za mjesto zamjenika pulskog gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne zajednice. Dužnost je to koju je dosad već obavljao u tri gradonačelnička mandata Borisa Miletića, no prvi put se nalazi pred ispitom direktnog traženja povjerenja od svojih sunarodnjaka. U razgovoru otkriva što ga je motiviralo na tu kandidaturu i što će se naći u fokusu njegova rada ukoliko na njima dobije povjerenje birača.

- Odlučio sam se kandidirati nakon što su me predložili i podržali zakoniti predstavnici koje je izabrala lokalna talijanska nacionalna zajednica, a to su Skupština Zajednice Talijana u Puli i Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Pule, na zajedničkoj sjednici. Prihvatio sam kandidaturu znajući da imam kompetentnost, znanje i iskustvo, a novu ulogu talijanskog zamjenika gradonačelnika vidim kao veliku čast i još veću odgovornost. Ta uloga nema presedana u Gradu Puli, jer će zamjenika gradonačelnika birati isključivo građani s posebnog popisa birača sunarodnjaka koji imaju prebivalište na području Grada. Mjesto talijanskog zamjenika izabranog s posebnih manjinskih popisa nešto je posve drugačije u odnosu na funkciju političkog zamjenika gradonačelnika kojeg bira, zajedno s kandidatom za gradonačelnika, čitavo gradsko biračko tijelo, a ne samo jedan uži dio.

Circolo pri srcu

- Koje su teme za koje ćete se, ako bude izabrani, kao dio tima zalagati?

- Moj izborni program, kao kandidata za zamjenika gradonačelnika Grada Pule koji se bira s posebne izborne liste birača pripadnika talijanske nacionalne manjine, uključuje sljedeće glavne točke: stalno zalaganje za zaštitu, čuvanje i promociju talijanskog autohtonog identiteta, jezika i kulture, koji su duboko ukorijenjeni na području Grada Pule. Pojam autohtonosti Talijana na ovim prostorima valja shvatiti u kontinuumu njezine povijesne prisutnosti, statusno priznate odredbama Statuta Grada Pule. Zalagat ću se za promociju kulture jednakosti, kulturne raznolikosti i nediskriminacije po etničkoj pripadnosti, za civiliziran suživot i poboljšanje kvalitete života svih građana. Istovremeno, dakle, želimo biti nacionalna zajednica koja se neće zatvarati u sebe, nego će biti otvorena prema gradu i svijetu te etnocentrična samo u mjeri u kojoj je to funkcionalno očuvanju manjinskog identiteta. Također, visoko na listi prioriteta je zalaganje za puno poštovanje prava autohtone talijanske nacionalne zajednice Grada Pule, sukladno Statutu i važećim propisima. Poštivanje prava utvrđenih važećim gradskim Statutom jednostavno znači osigurati potpunu provedbu postojećih statutarnih odredbi o dvojezičnosti unutar gradske uprave i vizualnoj dvojezičnosti, a potonja obuhvaća dvojezične nazive ulica, trgova i gradskih četvrti. Posebna pažnja pridat će se očuvanju i valorizaciji (primjerice, putem školskog programa zavičajne nastave) gradskog Stradarija, koji je na snazi od 1999. godine i koji vjerno ilustrira tisućljetnu povijest našega grada.

Poseban obzir zaslužuje podučavanje talijanskog jezika u većinskim hrvatskim osnovnim školama, koje je ključno za širenje talijanskog jezika u društvenoj sredini čiji smo sastavni dio u svojstvu nacionalne zajednice. Posebno ističem potporu talijanskim predškolskim i školskim ustanovama, kulturno-umjetničkim udrugama i Zajednici Talijana u Puli. Talijanski vrtići i škole su ustanove u kojima se uči i promiče talijanski jezik, koje osiguravaju radno mjesto brojnim sunarodnjacima, koje su temelj za opstanak i razvoj talijanske nacionalne zajednice u Puli. Jedna od prijekih zadaća manjinskog zamjenika gradonačelnika je preuzeti odgovornost za male i velike potrebe školskog sustava na talijanskom jeziku. Pri srcu mi je naročito djelatnost Zajednice Talijana, našega Circola, čiji sam predsjednik bio 14 godina i obnašao tu odgovornu i nemalo jednostavnu dužnost volonterski, pro bono, dakle bez ikakve naknade.

Izdvojio bih i uređenje Kupališta Stoja jer je to zapravo epohalna rekonstrukcija, osjetljiv i složen zahvat ne samo zato što se radi o kompleksu koji je zaštićen od strane Konzervatorskog odjela kao arhitektonsko kulturno dobro (iz čega proizlaze i određene obaveze), nego i zato što se radi o rekonstrukciji urbanog tkiva i raznovrsnih sadržaja, namijenjenih kupačima, bez kojih se grad ne bi mogao smatrati gradom. Sanirati lokacije urbane civilizacije - i to ne za turiste, nego za lokalno stanovništvo - planirati investiciju u javnom sektoru i povjeriti upravljanje obnovljenog kupališta komunalnom poduzeću koji se bavi tim djelatnostima, u današnje vrijeme znači ići protiv većinske struje: zato smatram da je to predestinirani zadatak za manjinskog predstavnika u gradskoj upravi.

Miletićeva ostavština

- Kad je u pitanju razvoj grada, kako komentirate naslijeđe aktualnog gradonačelnika Miletića?

- Boris Miletić je kao gradonačelnik Pule realizirao brojne uspješne projekte, bilo da govorimo o komunalnoj, društvenoj ili sportskoj infrastrukturi, poticanju malog i srednjeg poduzetništva ili, primjerice, digitalizaciji javne uprave, kao i baštinjenju naših temeljnih vrijednosti. Naveo sam tek manji dio svih postignuća jer je potrebno znatno više vremena i prostora za rezimirati sve učinjeno, no ono što je važno istaknuti je da su stvoreni svi preduvjeti za daljnje iskorake buduće gradonačelnice ili gradonačelnika Pule.

Zauzvrat, mogu vam odgovorno komentirati naslijeđe koju ću ja ostaviti budućem županijskom sazivu nakon mog, vremenski puno kraćeg, obnašanja dužnosti istarskog župana. U tom razdoblju, dakle, dovršeni su sljedeći investicijski projekti: dogradnja sjedišta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli; izgradnja nove ambulante i ljekarne u Vodnjanu; rekonstrukcija i dogradnja Doma za starije osobe D. Pergolis u Rovinju; obnova osnovnih škola Ivana Batelića u Raši, Mate Balota u Bujama i područne škole u Šišanu; nadogradnja i optimizacija rada Centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu; izgradnja Medicinske srednje škole u Puli. U tijeku je završna faza izgradnje i opremanja nove zgrade Opće bolnice u Puli; izgradnja sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka; obnova Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj i zgrade srednjoškolskog Društvenog centra u Puli (tzv. Žuta škola). Započeta je rekonstrukcija Srednje talijanske škole u Bujama i realizacija projekta KLIK – Centra za kompetencije u ugostiteljstvu i turizmu u Puli. U međuvremenu smo preuzeli, bez zastoja i negativnih posljedica za krajnje korisnike, 200 novih poslova iz nadležnosti bivšeg ureda državne uprave te aktivirali cjelokupni županijski sustav civilne zaštite, pod rukovodstvom županijskog Stožera, koji se dan danas s uspjehom bori protiv epidemije.

- Koji su razvojni potencijali, u kojem bi se smjeru Pula po vama trebala dalje razvijati?

- Kvaliteta života u jednom gradu mjeri se ne samo kvalitetom komunalnih infrastruktura i usluga, stupnjem razvoja gospodarstva i brojem novo otvorenih radnih mjesta, već i na prvi pogled manje vidljivom, ali itekako prisutnom karakternom crtom građana ovoga područja – tu mislim na naš suživot, la nostra convivenza, kao tradicionalno umijeće življenja svih zajedno u poštivanju bližnjega svoga.

Ne dovodeći u pitanje značaj i korist svih kapitalnih investicija i velikih infrastrukturnih projekata, bez kojih nema napretka, držim kako je danas posebno važno kontinuirano njegovati upravo taj duh našeg grada, taj kreativni spoj zavičajnosti i otvorenosti, taj melting pot inkluzivnih vrijednosti koje se već generacijama - usprkos svemu - pažljivo baštine u našem gradu. Pulu, dakle, treba razvijati na temelju radišnosti, požrtvovanosti, prijateljstva, konstruktivnosti njezinih građana, koji su jedini u stanju dostići konačni cilj koji nas čeka na kraju tunela post-industrijske tranzicije u kojem se upravo sada nalazimo: a taj cilj podrazumijeva viziju grada s razvijenom estetikom prostora, uređenog s ukusom, s mjerom i taktom, a misura d' uomo, con il rispetto che merita ogni sua pietra.

Više od glasanja

- Budući da po prvi put Puležanke i Puležani pripadnici talijanske nacionalne zajednice imaju mogućnost direktnog biranja svoga zamjenika, jesu li upućeni u to pravo i očekujete li da će ga iskoristiti? Koja je vaša poruka biračima?

- Moja dužnost je dati građanima sunarodnjacima koji su upisani u poseban birački popis talijanske manjine potpunu informaciju o načinu glasovanja za svoje manjinske predstavnike.

Dakle, Talijani koji su upisani u posebne biračke popise talijanske manjine moraju izjaviti, na odgovarajućem biračkom mjestu, da žele ostvariti pravo na dvostruko dodatno glasovanje za izbor predstavnika talijanske manjine. U tom slučaju dobit će još dva listića: za izbor talijanskog zamjenika gradonačelnika Pule i za izbor talijanske zamjenice župana Istarske županije. Prema tome, tko želi ostvariti pravo na dvostruko dodatno glasovanje mora to izričito zatražiti na biračkom mjestu. Dvostruko glasovanje za predstavnike talijanske manjine je dodatno glasovanje, dakle još jedno glasovanje koje ne isključuje, nego upotpunjuje “politička” glasovanja za gradonačelnika i župana.

Važno je, pa i ključno, da pripadnici talijanske nacionalne manjine upisani u poseban birački popis zatraže i iskoriste pravo glasovanja za vlastite predstavnike u Gradu Puli i Istarskoj županiji. Kako bi dokazali da postoje kao autohtona nacionalna zajednica, kako bi se osigurao opstanak i razvoj talijanske zajednice u Puli i kako bismo spremni dočekali sljedeći popis stanovništva predviđen u rujnu.

Zbog svih ovih razloga, na samom kraju, ne preostaje mi drugo nego da vas pozovem da na posebnom listiću zaokružite broj 2 ispred imena kandidata Zajednice Talijana u Puli za talijanskog zamjenika gradonačelnika Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum