OPRTALJ

ŽUPNIK-GRADITELJ, SVEĆENIK-BIOTERAPEUT I TRAVAR: Najstariji djelatni župnik u Istri, don Tonči danas slavi 86. rođendan

Ližnjanac, građevinski tehničar Ante Tonči Jukopila, za svećenika je zaređen u trideset i osmoj godini života. Oprtaljsko-završku župu vodi od mlade mise 1973. godine. Tijekom svećeničke službe zaslužio je i stekao glas župnika-graditelja, svećenika bioterapeuta i travara

| Autor: Robert BURŠIĆ
Svečenik Ante Tonči Jukopila

Svečenik Ante Tonči Jukopila


Ante Tonči Jukopila, oprtaljsko-završki župnik, danas, zadnjeg dana srpnja, slavi 86. rođendan. Don Ante Tonči najstariji je svećenik u porečkoj i pulskoj biskupiji koji je još uvijek aktivan župnik. Još jedna zanimljivost vezana uz ime ovog, u narodu popularnog, svećenika: velečasni Jukopila službuje u Oprtlju od svoje mlade mise, 1973. godine, kada ga je biskup dr. Dragutin Nežić uputio u ovu župu. Kratko je vrijeme bio pomoćnik, kapelan, župniku Zvonimiru Brumniću da bi uskoro potom i sam bio imenovan župnikom.

Rođen u Ližnjanu

Ante Jukopila rođen je 31. srpnja 1935. u Ližnjanu od oca Josipa, radnika Uljanika, i majke Katice r. Jelčić. Četiri godine osnovne polazio je u Ližnjanu, a ostale četiri godine pješačio je do Medulina. U Puli je stekao zvanje građevinskog tehničara pa se i zaposlio. Onda je okrenuo životnu ploču: otišao je u Pazinsko sjemenište, nakon mature upisao Teologiju u Rijeci, da bi za svećenika bio zaređen 24. lipnja 1973. godine. Tada je imao trideset i osam godina.

Don Ante Jukopila je župnik-graditelj. Tijekom službe u župi brojnih sakralnih objekata, obnovio ih je dvadesetak. Možda je najveći zahvat bila obnova velebne župne crkve u Završju. Ponosi se i time što je u vrijeme dok je obnašao službu umaško-oprtaljskog dekana sanirano krovište zavjetne crkve Gospe Snježne kod Čepića, koju će mnogi vjernici pohoditi i ovoga 5. kolovoza.

Spravlja lijekove od biljaka

Jukopila je i svećenik-bioterapeut, pomaže ljudima u bolesti lijekovima koje spravlja koristeći biljke. Sveto mu je pravilo: "najprije pokušajte sve s lijekovima i liječnicima. Ako ne uspijete, onda mi se javite". Sam kaže: "Uglavnom, recimo to uvjetno, bavim se gastro tegobama i sinusima". Svi će reći da su njegove kapi, eterično ulje, spas za sinise.

Don Ante Jukopila je svećenik-travar. Čuvena je njegova travarica, na čijoj boci, na naljepnici piše: Župnikova travarica, Grappa del parroco, recept iz 1570.

Jednom je prigodom rekao:"Borim se za zdravlje i za život, da taj život bude donekle kvalitetan, ne u bogatstvu, u 'imati', nego da se mogu uvečer pomoliti i mirno spavati, da nisam nikome na žao učinio, namjerno nanio zlo. Svi griješimo, ali neka od našeg grijeha netko ima koristi, a ne štetu. Biti mudar u tome nije lako".

Sretan rođendan, don Tonči!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater