KAOS U PROSTORU

ŽUPANIJA I OPĆINA MEDULIN PROTIV BESPRAVNE GRADNJE: Najveći problemi su premale kazne i usitnjavanje parcela

| Autor: Marcello ROSANDA
Rušenje bespravne gradnje - ilustracija (Arhiv Glasa Istre)

Rušenje bespravne gradnje - ilustracija (Arhiv Glasa Istre)


Na sastanku predstavnika Županije i Općine Medulin dogovorena je daljnja suradnja i koordinacija, koja će uključivati i druge istarske općine i gradove, kao i zajedničko nastupanje prema nadležnim državnim tijelima jer je krajnje vrijeme da se ilegalna gradnja zaustavi te svima pošalje jasna poruka

Bespravna gradnja na području Istarske županije gorući je problem koji prima sve veće razmjere te je nužno još snažnije, zajedničko djelovanje da bi se devastaciji prostora stalo na kraj. Jedinstven je to stav Istarske županije i Općine Medulin nakon jučerašnjeg sastanka istarskog župana Borisa Miletića i načelnika Medulina Ivana Kirca u sjedištu Županije u Puli.

Miletić je naglasio da je Županija s predsjednikom Vlade te resornim ministrima u više navrata ukazivala na bespravnu gradnju, ali se do sada pokazalo da nemaju konkretnu predodžbu o razmjeru problema, a devastacija prostora se nastavlja.

Parcelizacija poljoprivrednog zemljišta

"Išli smo s nekoliko konkretnih prijedloga, a radi se o drastičnom povećavanju kazni za bespravne graditelje i karakteriziranju bespravne granje ne kao prekršaja već kao kaznenog djela, za što za sada nije bilo razumijevanja. Dodatni problem koji nam se događa u prostoru je parcelizacija poljoprivrednog zemljišta što će, nadamo se, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu promijeniti. Posebno smo osjetljivi na zaštićena područja prirode poput Kamenjaka, ali i drugih, te mislim da bi svi skupa trebali proaktivnije djelovati, iako nemamo alate. Ono što možemo je još više ukazivati na problem i to u samome startu, dakle dok se još ne postave temelji i dignu bespravno sagrađeni objekti", kazao je Miletić dodavši da se zbog "nesretnog Zakona o legalizaciji određeni broj ljudi usudi ići dalje u prekršaje, možda očekujući da će jednog dana to uspjeti ozakoniti".

Kirac se složio da je upravo jedan od ključnih problema parcelizacija poljoprivrednog zemljišta jer se na taj način stvaraju preduvjeti za daljnje širenje bespravne gradnje te da bi, suprotno dosadašnjoj praksi, poljoprivrednicima trebalo omogućiti okrupnjavanje zemljišta za uzgoj pojedinih kultura.

"Činjenica je da na području Općine nailazimo na velik broj bespravno sagrađenih objekata. U daljnjem sprječavanju takvih radnji ne ide nam u prilog glasina o novom valu legalizacije koja dodatno motivira počinitelje na kršenje propisa. Smatram da moramo zajedničkim snagama, sve jedinice lokalne samouprave i Županija, krenuti prema nadležnom Ministarstvu u cilju rješavanja ovog gorućeg problema. Naši komunalni redari trenutno izlaze na teren i podnose prijave, međutim uloga Državnog inspektorata i nadležnog Ministarstva je ključna", napomenuo je Kirac i dodao da provode analizu stanja u prostoru da bi mogli poduzeti konkretne korake koji će u konačnici uroditi promjenom i sprječavanjem daljnje devastacije.

Suradnja i koordinacija

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja i koordinacija, koja će uključivati i druge istarske općine i gradove, kao i zajedničko nastupanje prema nadležnim državnim tijelima jer je krajnje vrijeme da se ilegalna gradnja zaustavi te svima pošalje jasna poruka. Župan Miletić je zato ponovio i da bi spuštanje ovlasti građevinske inspekcije na jedinice regionalne i lokalne samouprave bio najvažniji i najučinkovitiji korak u tom smjeru, u čemu ga je podržao načelnik Kirac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom