BUZET Domaćin svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige

ZNAČAJNA KULTURNA INVESTICIJA   Nova gradska knjižnica bit će kao dnevni boravak grada

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Knjižnica koja je svoje mjesto našla u prostoru nekadašnje diskoteke, uređivala se fazno. Za sve tri faze uključujući i njeno opremanje, sveukupno je utrošeno 2,8 milijuna kuna od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 1,5 milijuna, a preostalih 1,3 milijuna kuna Grad Buzet

 

Obilježavajući fazni dovršetak značajne kulturne investicije, uređenja nove Gradske knjižnice, Buzet će biti domaćin svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige. Svečanost će se održati 15. listopada, a u sklopu otvaranja središnje nacionalne knjižne manifestacije ujedno će se otvoriti i novouređen prostor Gradske knjižnice. Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se nastoji na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.

 Ovogodišnje izdanje posvećeno glazbi 

Ovogodišnje izdanje posvećeno je glazbi, a moto je "U ritmu čitanja!". Pokrovitelj je Ministarstvo kulture, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Na svečanosti otvaranja Mjeseca hrvatske knjige, ujedno i novouređene knjižnice, u Buzetu očekuju dolazak brojnih uzvanika iz ministarstava kulture, znanosti, iz Knjižnica grada Zagreba kao organizatora svečanosti na nacionalnom nivou, kao i brojnih suradnika i kolega iz matične službe za knjižnice Istre i knjižničara iz cijele Hrvatske.

Upravo su u tijeku radovi na opremanju knjižnice namještajem i tehničkom opremom. Ova treća faza vrijedna je 800.000 kuna od čega je Ministarstvo kulture osiguralo pola milijuna kuna, a preostalo Grad Buzet.

Nakon provedene javne nabave za opremanje knjižnice sklopljen je ugovor s firmom Brid iz Čakovca. Jedan dio namještaja bit će tipski, a drugi dio projektirani. Novo idejno rješenje knjižnice, njen eksterijer, ali i interijer kao i novi vizualni identitet osmislio je arhitekt Emil Ivančić, odnosno njegov AG studio iz Pazina. 

Oko 30.000 svezaka za 500 članova 

Opremit će se svih 280 kvadrata knjižnice na dva nivoa s time da će se posebno odvojiti pojedini odjeli. Knjižnica će u novom prostoru imati dječji odjel, bebin kutak, čitaonicu dnevnog tiska, odjel beletristike, odjel znanstvene i stručne literature, Zavičajnu zbirku Piquentine, odjel referalne građe, odjel za mlade te multimediju. Zamišljena je kao mogući centar obiteljskog okupljanja, svojevrstan dnevni boravak grada gdje sve generacije od najmanjih do najstarijih mogu pronaći zanimljiv sadržaj za sebe.

- Očekujemo da će sva oprema biti postavljena u knjižnicu do kraja mjeseca, a nakon toga, u naredna dva tjedna, preostaje nam preseliti cjelokupni knjižnični fond u novi prostor do 15. listopada za kada je najavljeno svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige, kaže ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Augustin Vivoda Mirjana Pavletić.

Bit će to dosta zahtjevan poduhvat jer buzetska knjižnica raspolaže s oko 30.000 svezaka, uključujući slikovnice, i više od 300 DVD-a i CD-a. Knjižnica trenutno broji više od petsto članova, a očekuje se da će u novom prostoru privući i nove članove, pogotovo djecu i mlade, budući da će imati posebno dobro i privlačno opremljene upravo te odjele. 

Ostakljeni zimski vrt na terasi 

Prvom fazom adaptacije i uređenja bili su obuhvaćeni građevinski radovi, zemljani, armirano-betonski, zidarski, izolaterski, potom obrtnički, dobava i montaža podnih obloga, vanjske aluminijske bravarije, fasadne stijene, hladne stijene i vrata te svjetleće reklame kao i elektroinstalaterski radovi. Druga faza adaptacije obuhvatila je novu fasadu cijele zgrade, popravak krova te izgradnju potpornih zidova iza zgrade čime se osigurava stabilnost terena. Treća faza koja je upravo u tijeku obuhvaća opremanje prostora namještajem i svom potrebnom opremom.

Građevinske radove izvela je firma Nera Buzet, klimatizaciju i fasadu Elektromehanika Podreka Tar, aluminijsku bravariju Alanis Rijeka, a opremanje čakovečki Brid.

U jednoj od narednih faza prema projektu planirana je i izgradnja i uređenje tzv. ostakljenog zimskog vrta na postojećoj vanjskoj terasi gdje bi se preselila čitaonica dnevnog tiska, te uredio prostor za dječje kreativne radionice, književne večeri, razna edukativna predavanja, koncerti, gostovanja književnika i slično. No to će u prvom redu ovisiti o osiguranju sredstava.

Projektom je kao završna faza, moguća i izgradnja treće etaže s ostakljenom multifunkcionalnom dvoranom. Kada bude sasvim dovršena knjižnica će imati info punkt, čitaonicu dnevnog tiska, dječji odjel i bebin kutak, potom odjel beletristike, odjel stručne građe, referentnu građu, zavičajne zbirke i studijski odjel, potom multimedijsku zbirku i glazbenu slušaonicu, i konačno zimski vrt, book caffe s čitaonicom, multifunkcionalnu dvoranu te odjel za mlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater