BUZET

Prvi puta stigao bibliobus iz zbratimljenog Kopra: POGRANIČNI BIBLIOBUS JE POKRETNA KNJIŽNICA BEZ GRANICA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Predstavnici Buzeta i Kopra nisu krili zadovoljstvo (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Predstavnici Buzeta i Kopra nisu krili zadovoljstvo (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Projekt je izvorno namijenjen djeci koja uče slovenski jezik, ali i svim ostalim osnovcima kao i članovima buzetske Gradske knjižnice

U Buzet je prvi puta stigao bibliobus, a došao je preko granice iz susjedne Slovenije, iz zbratimljenog Kopra, na inicijativu koparske Središnje knjižnice Srečka Vilhara. Kod Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" nestrpljivo su ga dočekali osnovci. Bibliobus će dolaziti jednom mjesečno, svake treće srijede u mjesecu, a sadrži osam tisuća knjižnih naslova, većinom na slovenskom, a dijelom i na hrvatskom jeziku.

Prekogranična povezanost

Ovaj najnoviji projekt prekogranične suradnje jedan je u nizu programa koji više od tri desetljeća povezuju dva zbratimljena područja.

- Buzet i Kopar na mnogim poljima jako dobro surađuju, a nama u Buzetu cilj je te barijere, i jezične i kulturne, što više razbijati s obzirom da su ljudi i s jedne i s druge strane granice značajno povezani, i obiteljski i prijateljski. Ta suradnja je prisutna i na drugim razinama da li govorimo o obrtnicima, poduzetnicima, vatrogascima, lovcima, srednjim školama ili zdravstvenim ustanovama…, naglasio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Zamjenica gradonačelnika Kopra Jasna Softić složila se da Kopar i Buzet povezuje suradnja na više područja, a rekla je kako je posebno veseli suradnja na kulturnom području koja je preduvjet za međusobno prenošenje znanja i iskustva.

- Veseli da su to i države prepoznale kao pozitivni segment kojeg treba njegovati i mislimo da će zainteresirani za područje slovenskog jezika i kulture puno dobiti od ovog projekta, rekla je Softić.

Projekt bibliobusa financira Središnja knjižnica Srečka Vilhara Kopar preko slovenskog Ministarstva za kulturu i Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, a direktor knjižnice David Runco kaže kako su s knjižnicom Buzet i ranije surađivali na stručnom području, a sada nadograđuju suradnju i na području školstva.

- Bibliobus, pokretna knjižnica namijenjena je učenicima koji uče slovenski jezik, ali i osnovcima kao i svim ostalima jer će se u dogovoru sa školom i Gradskom knjižnicom omogućiti obostrano članstvo članovima knjižnice Buzeta i Kopra, odnosno posuđivanje knjiga u obje knjižnice, rekao je Runco.

Knjižnice bez granica

- Oduševljen sam suradnjom na pograničnom području. Mislim da je to pozitivno, da će školarci, ali i odrasli imati puno od ovog projekta i to me jako veseli, izjavio je Rudi Merljak, viši sekretar Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu. Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", u čijem sastavu djeluje Gradska knjižnica Buzet, dodola je kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi.

- Nama je izuzetno drago što se naša dugogodišnja suradnja s koparskom knjižnicom, koja je započela davnih godina vezano uz izložbe i kasnije znanstvene skupove "Knjižnice bez granica", sada nastavlja bibliobusom i to je samo dokaz da kulturi, u ovom slučaju knjizi, jezik nije nikakva prepreka, već je to poveznica, u ovom slučaju tri zemlje Slovenije, Hrvatske i Italije, rekla je Pavletić. Vezu bibliobusom, koparska knjižnica već je uspostavila s Pulom i Umagom, a sada i s Buzetom.

Buzetska osnovna škola jedna je od prvih u Hrvatskoj koja je, zahvaljujući inicijativi Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet, ponudila učenje slovenskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C, a u "Lipi" su, kaže njen predsjednik Boris Grželj, inicirali i ovaj novi projekt uvođenja bibliobusa. Izborni predmet slovenski jezik po modelu C, u Osnovnu školu "Vazmoslav Gržalja" Buzet uveden je prije tri i pol godine. Slovenski jezik u buzetskoj osnovnoj školi uči trinaest učenika koji su bibliobus posjetili u pratnji učiteljice Andreje Šlosar.

- Bili smo tada prva osnovna škola u Istri, druga u Hrvatskoj, u kojoj je uveden. Drago mi je da naši učenici sada mogu posuđivati knjige iz koparske knjižnice i nadam se da će to potaknuti još veći interes za učenje slovenskog jezika zato što dosta mladih Buzećana studira u Sloveniji, rekla je ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini