UREĐIVALA SE PO FAZAMA

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige otvara se nova knjižnica u Buzetu: UČENICI "NA RUKE" SELILI KNJIŽNIČNU GRAĐU

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Nova Gradska knjižnica koja je svoje mjesto našla u prostoru nekadašnje diskoteke, uređivala se fazno. Za sve tri faze uključujući i njeno opremanje, sveukupno je utrošeno 2,8 milijuna kuna od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 1,5 milijuna, a preostalih 1,3 milijuna kuna Grad Buzet 

 

Buzet će u utorak biti domaćin svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige, središnje svečanosti na nacionalnom nivou i ujedno otvoriti novi prostor Gradske knjižnice. Upravo je u tijeku preseljenje knjižničnog fonda, a očekuje se da će sve knjige biti preseljene do nedjelje navečer.

U preseljenju knjiga sudjelovali su i srednjoškolci koji su raspoređeni od stare do nove knjižnice, na potezu od pedesetak metara dužine, formirali "živi lanac" i dodavali si knjige iz ruke u ruku. Zahtjevan je to poduhvat jer buzetska knjižnica raspolaže s oko 30.000 svezaka, uključujući slikovnice, i više od 300 DVD-a i CD-a. Pomogli su im u tome i mališani Dječjeg vrtića "Grdelin".

 

Svečanost pod motom "U ritmu čitanja"

 

- Zahvalni smo Srednjoj školi na razumijevanju, susretljivosti i suradnji jer upravo su srednjoškolci kroz dva dana rada, "lancem" povezali staru i novu knjižnicu, te uz djelatnike Učilišta, preselili najveći dio knjižnične građe, izjavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić. Pohvalila je i polaznike vrtića.

Na svečanosti otvaranja Mjeseca hrvatske knjige, ujedno i nove knjižnice, u Buzetu u utorak 15. listopada očekuju dolazak ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, kao i brojne uzvanike iz ministarstava kulture te znanosti, iz Knjižnica grada Zagreba kao organizatora svečanosti na nacionalnom nivou, kao i brojne suradnike iz matične službe za knjižnice Istre i knjižničare iz cijele Hrvatske. Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige posvećeno je glazbi, a moto je "U ritmu čitanja!". Pokrovitelj je Ministarstvo kulture, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj svečanog otvaranja je Grad Buzet, a suorganizator Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet- Gradska knjižnica Buzet.

 Uređenje knjižnice teklo u više faza

 Nova Gradska knjižnica koja je svoje mjesto našla u prostoru nekadašnje diskoteke, uređivala se fazno. Za sve tri faze uključujući i njeno opremanje, sveukupno je utrošeno 2,8 milijuna kuna od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 1,5 milijuna, a preostalih 1,3 milijuna kuna Grad Buzet. Nositelj investicije je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda".

Svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige te otvorenje novih prostora Gradske knjižnice održat će se utorak 15. listopada s početkom u 13 sati. U službenom dijelu programa govorit će Višnja Cej, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige, Mirjana Pavletić, ravnateljica POU "Augustin Vivoda" Buzet - Gradska knjižnica Buzet, Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta, Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti župana Istarske županije, dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini