RAZGOVOR

ŽMINJSKI NAČELNIK ŽELJKO PLAVČIĆ: Nećemo zabraniti izvođenja građevinskih radova ljeti, jer nam je gospodarstvo ispred turizma

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Željko Plavčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Željko Plavčić (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon nekoliko mandata nestabilne općinske uprave Željko Plavčić je vlast u Žminju preuzeo 2017. godine kao predstavnik SDP-a i HSS-a. U proteklom mandatu stabilizirao je općinsku vlast u Žminju i pokrenuo značajne projekte što su birači prepoznali te ga nagradili na način da se potvrdio na prošlogodišnjim izborima kao nezavisni kandidat uz podršku grupe birača Eduarda Ermana i SDP-a potvrdio mandat sa čak 78 posto glasova.

Ermanova lista u Općinskom vijeću ima 5 od 13 vijećnika. SDP još dva. Tko vam još daje podršku u Vijeću? Tko je opozicija?

- Uz Ermanovu listu, SDP, IDS (2 vijećnika) i HDZ (1 vijećnik) nisu dali kandidate za načelnika, tako da četiri liste podržavaju, ne toliko mene kao načelnika, već projekte koje provodimo. To se vidi kroz proces uključenosti u proces donošenja odluka. U opoziciji je lista Sanjina Debeljuha koja je osvojila 3 vijećnička mjesta, ali načelno gledajući oni podrže one odluke koje se ne kose s njihovim svjetonazorom ili mišljenjem, a tada su u pravilu suzdržani. Općinsko vijeće funkcionira sasvim normalno, a tome pomaže i pripremna koordinacija vijećnika na kojoj ih upoznamo sa svim relevantnim informacijama te se usuglasimo. Stalno smo u kontaktu, a i raspodijelili smo ovlasti. Zamjenik mi je Eduard Erman, predsjednica Općinskog vijeća je iz redova IDS-a (Sara Mužina op.n.), SDP ima potpredsjednika (Dražen Galant op.n.) i člana nadzornog odbora u Komunalnom servisu. Gledali smo da svatko u svojem djelokrugu pokrije ondje gdje je jak, i pokazalo se da to funkcionira.

Foto

Nova sportska dvorana ući će dijelom u igralište NK Žminj

Najveći projekt u proteklom mandatu bio je izgradnja novog dječjeg vrtića vrijednog 11,2 milijuna kuna. Zadovoljava li to potrebe?

- Trenutno se u njemu nalazi 6 odgojnih skupina od čega jedna pojačana jaslička (s dodatnim odgajateljem). Ostaje urediti okoliš. To zadovoljava sadašnje potrebe, međutim, s obzirom da vidimo ekspanziju gradnje i kretanje broja novorođenih odmah smo pokrenuli projekt nadogradnje vrtića za dodatne dvije skupine, što smo prijavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pa bi se u konačnici u njemu nalazilo 8 odgojnih skupina. Ako i ostanemo na ovom broju djece podignut ćemo odnosno dosegnuti pedagoški standard s većim brojem odgajatelja na broj djece.

U općinskom je vlasništvu

Neke općine koje su sagradile nove vrtiće iznenadilo je značajno povećanje troškova uslijed dodatnog zapošljavanja odgajateljica i osoblja. Je li i Vas?

- Prije smo imali 18, a sada je u vrtiću zaposleno 27 osoba. To je godišnje dodatnih 1,4 milijun kuna, ali mi smo računali na taj trošak. Stoga smo korigirali komunalnu naknadu i doprinos još 2018. godine, premda je taj iznos još uvijek niži u odnosu na okruženje. Nismo povećavali cijenu vrtića za roditelje. Najlakše je sagraditi infrastrukturu, ali kasnije tekuće održavanje i materijalno-režijske troškove, ako ne pratite s prihodima dovode u pitanje opstojnost ne samo proračuna nego cijele općine.

Ukratko, stari dječji vrtić koji je pod ovrhom. Ima li što novog?

- Čeka se stavljanje na bubanj. Vjerujem da ćemo taj objekt uspjeti kupiti.

U novom mandatu najvažniji projekt je dogradnja osnovne škole i gradnja sportske dvorane vrijedan 38 milijuna kuna. Do kud se stiglo?

- Pravomoćna građevinska dozvola je ishodovana, te se čeka raspisivanje natječaja ministarstva. Nadam se ove godine. Drago mi je da je Istarska županija, koja će projekt sufinancirati, prepoznala važnost ovog projekta, te se pokazalo da ideološke razlike nisu presudne. Nama je ovaj projekt izuzetno bitan jer bi u kraćem roku postali jedina škola koja je iz jednosmjenske nastave postala dvosmjenska. S obzirom da sportska dvorana jednim dijelom ulazi u postojeće nogometno igralište ono bi se izmaklo iz centra na periferiju iznad sajmišta. To su dva međusobno povezana projekta. Inače, reciklažno dvorište je uspostavljeno, a u sljedećem periodu slijedi druga faza kanalizacije Lukovica, te izgradnja pročistača u režiji Hrvatskih voda.

Foto

Novi kružni tok gradi se kod Kalvarije odnosno novih Plodina

U čijem je vlasništvu spomenuto igralište NK Žminja? Bi li se prodajom ili izgradnjom u tom prostoru kompenzirali nastali troškovi?

- U općinskom je vlasništvu. Ondje bi se osmislio novi sadržaj. Trenutno se izrađuju tri idejna rješenja urbanističkog plana uređenja samog centra Žminja. Načelno je zamišljeno da bi polovica terena ostala u funkciji društvenih aktivnosti. Uz dvoranu moramo predvidjeti park i vanjske sportske terene poput košarke, odbojke, manje atletske staze.

Postojala je ideja da se Zadružni dom na trgu kod župne crkve prenamjeni u zgradu općinske uprave.

- Da, općinska uprava bi se ondje preselila na kat, a u prizemlju bi bila turistička zajednica. Sada tražimo ponude za reviziju glavnog projekta, jer bi sadržaj unutar objekta jednim dijelom modificirali, ali zasad bih to zadržao za sebe. To je veliki prostor, a isto tako i investicija, oko 14 milijuna kuna.

Poticana gradnja obiteljskih kuća

U Žminju se trenutno, kao privatna investicija, gradi 24 stanova. No, kakvi su općinski planovi oko poticanja gradnje obiteljskih kuća? Čuli smo neke najave.

- Da, te su zgrade pod krovom i sada kreće finalno unutrašnje uređenje. Što se tiče općinskog poticanja gradnje obiteljskih kuća u tijeku je provedba parcelizacijskog elaborata nakon čega slijedi izrada UPU-a. Radi se o jednoj vrlo interesantnoj parceli na području velikom 20.000 četvornih metara, južno od starog grada odnosno između groblja i industrijske zone. Ondje planiramo 30 parcela namijeniti za poticanu gradnju obiteljskih kuća. Mladima u Žminju želimo pružiti povlaštene cijene zemljišta i nameta kako bi ostali u Žminju. Ako mladi ostanu u blizini time ćemo jednim dijelom riješiti i zbrinjavanje najstarijih građana.

Foto

Nadogradnja osnovne škole omogućit će nastavak jednosmjenske nastave

Moram priznat da se vidi određena živost. Žminj pomalo dobiva urbani štih. Sagrađena je nova benzinska postaja, novi trgovački centar (Plodine), a evo trenutno se gradi treći kružni tok. Kakve se još investicije mogu očekivati?

- U planu je izgradnja još jednog kružnog toka, Na Vrh Boške, na sjevernom ulazu u Žminj, gdje bi time povećali sigurnost prometa. Radi se projektna dokumentacija za obnovu ceste ispod žminjskih zidina koja bi postala jednosmjerna ulica, dok bi drugi krak bio kod vrtića cesta koja izlazi na Kalvariju. Time bi se dobilo kružno prometovanje. U izradi je i idejno rješenje južne zaobilaznice Žminja od Istarskog ipsilona do spoja ceste Žminj-Barban.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini