ISKUSNI POREČKI MOREPLOVCI U ŠOKU

Zmija nam se iz mora u jednome trenutku gotovo popela na brod!


Ploveći morem u životu sam vidio zaista svega i svačega. Od divljih prasca kako preplivavaju kanale prema otocima, ogromne meduze, morske pse, ali da ću u moru vidjeti kopnenu zmiju koja će se svim silama nastojati popeti nam se na brod, to zaista niti u snu nisam pomislio. Riječi su to Zorana Pauletića, inače zaposlenika porečke marine, koji zajedno sa prijateljem Lucianom Begom koji izrađuje brodove, jučer doslovno pretrpio šok.

Vozili smo brod sa Sajma male brodogradnje iz Podstrane, more je bilo mirno a vrijeme sunčano. Sve divno i krasno, dok u jednome trenutku kada smo bili na pola kanala kraj Lošinja u moru nismo ugledali zmiju. Kako ne volim baš zmije, bojao sam se da će se popeti na brod. Nismo mogli vjerovati da ona pliva u moru, a preplivala je čitav kanal u blizini otoka Koludarc. Bila je dugačka oko 1,5 metara, ali tada nismo znali o kojoj je vrsti riječ, rekao je Pauletić.

Tek kada se sabrao od dugotrajne plovidbe do Poreča, drugoga su dana otkrili da se radilo o bezopasnome kravosasu ili Elaphe quatuorlineata, koji dakako nije otrovan, ali i da je to najduža europska zmija koja može narasti i preko 200 centimetara. Temeljna boja s gornje strane je žuto do crveno smeđa ili sivo smeđa, te sa po dvije tamne pruge na leđima i sa svake strane tijela. Kravosas svoj plijen često lovi za topla, ali i oblačna vremena i u sumrak, a u Hrvatskoj obitava na čitavom obalnom području te nekim otocima.

Porečkim «neustrašivim» morskim vukovima, zmija je najprije otplivala ispod brodice, da bi nakon samo nekoliko trenutaka na sreću isplivala i krenula prema obali. Nakon ovakve avanture, u daljnjoj će plovidbi zasigurno imati još više otvorene oči, zlu ne trebalo. (Ivan GRGAT)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater