PAZIN

ŽIVOTE DAMO, ISTRU NE DAMO! Predstavljanje fotomonografije o poslijeratnim zidnim parolama u Istri

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Eric Ušić)

(Snimio Eric Ušić)


Danas u prostorijama pazinskog Kaštela predstavit će se fotomonografija "Živote damo, Istru ne damo - poslijeratne zidne parole u Istri 1946.".

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja i terenskog dokumentiranja zidnih parola diljem Istre, koje su nastale krajem Drugog svjetskog rata, uoči dolaska Međunarodne komisije za utvrđivanje granice, u ožujku 1946. godine.

One nastaju kao jedan od aspekata diplomatske političke borbe za granicu između Jugoslavije i Italije u Istri po završetku rata, a predstavljaju samo dio posvemašnje mobilizacije stanovništva u toj borbi.

Ovom monografijom se interdisciplinarnim pristupom obrađuje njihov etnografski, povijesni i kulturološki značaj, te se ih na ovaj način trajno čuva od neminovnog propadanja, a otvara se i prostor za njihova daljnja istraživanja i interpretacije. Uz bogatu fotografsku građu današnjeg stanja očuvanih parola, izdanje obogaćuju i iskazi svjedoka i samih autora zidnih parola.

Autori tekstova su Ivan Smoljan, Nikolina Rusac i Eric Ušić, predgovor je napisala Lidija Nikočević, dok je pogovor djelo Roberta Matijašića. Suradnici na projektu su Muzej grada Pazina, Povijesni i pomorski muzej Istre te Zavičajna zbirka Enrico Depiera iz Tinjana. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija te Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of