"DODIJAVANJE SMRADOM"

Zelena Istra traži zabranu rada Kaštijuna zbog smrada koji "OMETA NORMALAN ŽIVOT GRAĐANA"

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

Udruga Zelena Istra prijavila je Inspekciji zaštite okoliša Kaštijun zbog "dodijavanja smradom i prekoračenja razine onečišćujućih tvari u zraku". Dušica Radojčić iz te udruge u tekstu prijave poziva se na Uredbu o razinama onečišćujućih tvari u zraku i rezultata na mjernoj postaji zraka Kaštijun, navodeći da se na toj lokaciji intenzivno u srpnju i kolovozu događaju satna prekoračenja graničnih vrijednosti.

Isto tako, napominje Radojčić, smrad i neugodni mirisi prisutni su cijelo ljeto, a šire se na obližnja naselja Pomer, Vinkuran, Banjole, Pješčana Uvala, Valdebek i Medulin. U Udruzi upozoravaju da se stanovnici tih naselja osim na neugodne mirise žale i na peckanje u grlu i očima.

Zelena Istra navodi da su na službenim stranicama tvrtke Kaštijun objavljena mjerenja kvalitete tla na udaljenosti od 1.000 i na udaljenosti 500 metara od ograde Centra za gospodarenje otpadom. Poznavajući štetu koje lebdeće čestice uzrokuju na zdravlje ljudi, tvrdeći da se satna prekoračenja učestalo događaju, Zelena Istra od Inspekcije traži da izađe na teren i obavi sve potrebne izvide.

Među ostalim, traže i zabranu rada postrojenja zbog smrada koji, kako tvrde, "ometa normalan život građana i dokida njihovo pravo na čisti zrak". Zabranu rada traže sve dok postrojenje ne prestane sa štetnim utjecajem na ljude, kako je propisano Zakonom o zaštiti zraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter