SJEDNICA VIJEĆA

Zbog nečije "omaške" ovo ljeto neće biti ski lifta u Medulinu na Šćuzi

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Šćuza

Šćuza


Općina Medulin nakon provedenih lokalnih izbora u svibnju neće više imati zamjenika načelnika, a Općinsko vijeće imat će dva člana manje, odnosno 13 umjesto 15 kao do sada - odlučeno je na sjednici Vijeća.

Utvrđeno je da će Općina Medulin financirati izradu UPU-a Ševe. Odluka o izradi urbanističkog plana uređenja ove gospodarske zone veličine oko 13 hektara donijeta je još u lipnju prošle godine, a glavni cilj izrade plana je pokretanje razvoja gospodarstva na području općine. Na ovom se području, koje nije u potpunosti pokriveno neophodnom komunalnom i drugom infrastrukturom, prvenstveno planira pokretanje zanatskih djelatnosti. Iako je prošle godine bilo planirano da se izrada UPU-a financira uz pomoć zainteresiranih gospodarstvenika, ovom je najnovijom odlukom općina ipak sama odlučila financirati izradu potrebnog UPU-a.

Na sjednici je izglasana i odluka o poništenju natječaja za mini ski lift na Šćuzi, koji je ovdje radio zadnjih nekoliko godina. Naime, na općinsku obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja mini ski lift žičare za skijanje na vodi na lokaciji Volme Šćuza, stigla je samo jedna ponuda koja nije zadovoljila formalne uvjete natječaja, objašnjeno je vijećnicima. Stoga je odlučeno da se poništi postupak davanja koncesije, a naredni se neće niti održati. Barem ne u dogledno vrijeme.

Ponuda koja je pristigla, objasnio je načelnik Goran Buić, je ujedno ponuda dosadašnjeg koncesionara koji nije imao potrebnu dokumentaciju. No, čini se da sadašnji gubitak koncesije nije samo njegova krivica.

- Radi se o tome da je dosadašnji vlasnik koncesije za ski lift u Volmama, na Šćuzi, imao lokacijsku dozvolu još od prvog izdavanja koncesije za tu djelatnost na tom mjestu. U međuvremenu, tijekom svih ovih godina, jer ovakve se koncesije izdaju na duže vrijeme, imao je obavezu ishoditi i građevinsku dozvolu, što on do današnjeg dana nije učinio. No, tu je još jedan problem u pitanju. Naime, iako je sada Općina zadužena za izdavanje građevinskih dozvola, ne bismo mu je mogli izdati jer ta lokacija nije predviđena sadašnjim prostornim planom za takvu namjenu, objasnio je Buić.

Kako se takvo što moglo dogoditi u zadnjim izmjenama i dopunama prostornog plana Općine Medulin, nitko ne želi objasniti. Navodeći samo da se radi o jednom previdu ili omaški, izrazili su žaljenje što se jedna uspješna dugogodišnja, a vizualno nenametljiva adrenalinska atrakcija ove turističke sezone neće otvoriti. Međutim, nismo uspjeli dobiti konkretan odgovor na pitanje hoće li se ta greška u prostornom planu uskoro promijeniti ili se takve koncesije više neće izdavati, barem ne za Šćuzu.

Postupak za davanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Medulin bio je uspješniji te je Vijeće koncesiju dodijelilo trgovačkom društvu Dimnjak d.o.o. iz Osijeka, na rok od 10 godina, uz godišnju naknadu od 5.000 kuna te tri posto ukupnog prihoda ostvarenog od obavljanja dimnjačarskih poslova tijekom jedne godine.

Vijećnici su prihvatili Izvješće o sustavu civilne zaštite u 2020. godini, koje se razlikovalo od svih dosadašnjih, s obzirom da veći dio izvješća predstavljaju aktivnosti tijekom pandemije. Nakon izvješća donijet je i godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za tekuću godinu za koji je u proračunu Općine Medulin osigurano 990.000 kuna. Na koncu su donijete odluke o raspisivanju natječaja za davanje u zakup javnih površina te plan rasporeda lokacija za postavljanje elemenata urbane opreme na području općine. To uglavnom znači da su krenule pripreme za turističku sezonu davanjem u najam svih onih prostora na kojima smo inače ljeti navikli vidjeti brojne terase, štandove i ostale sadržaje nezaobilazne na glavnim šetnicama koje ljeti vrve posjetiteljima. Lokacije i namjene predviđene Planom su uglavnom ostale iste kao i prijašnjih godina.

Izglasanom odlukom o proširenju ponude u luci nautičkog turizma "Puntica" u Medulinu dana je suglasnost aktualnom koncesionaru lučice, trgovačkom društvu Adriatic Yacht Charter, da sklopi 11 ugovora o poslovnoj suradnji s drugim fizičkim ili pravnim osobama, i to za obavljanje niza sporednih djelatnosti održavanja plovila, popravka i izrade jedara i tendi, održavanja brodskih i vanbrodskih motora, chartera te usluga bankomata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum