GLAVNI TAJNIK IDS-A O RAZLOZIMA PODRŠKE

ZAŠTO JE IDS ODABRAO BAŠ NJEGA? Sponza: Milanović je svjestan svojih pogrešaka, a Kajin se iz IDS-a sam isključio

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Giovanni Sponza (Hina)

Od svih kandidata lijevo liberalnog centra, Milanović ima najveće izglede za pobjedu na nadolazećim predsjedničkim izborima. To pokazuju i sva istraživanja javnog mijenja i to su prepoznale relevantne stranke političkog lijevo liberalnog spektra u Hrvatskoj, kaže Giovanni Sponza

Recentna najava Savjeta IDS-a o podršci predsjedničkom kandidatu SDP-a Zoranu Milanovića na izborima krajem godine nije iznenađenje za analitičare političkih zbivanja u Istri i Hrvatskoj, no ipak nije posve objašnjiva stranačkom članstvu i simpatizerima koji su još prije četiri mjeseca "vojevali" protiv SDP-a na europskim izborima. IDS je tijekom ljeta objavio kako će razgovarati s kandidatima za predsjednika ili predsjednicu Republike koji to od njih zatraže, te kako će poslije toga tijela stanke donijeti odluku koga podržati.

Odluka da podrže Zorana Milanovića, bivšeg premijera u čijoj je Vladi IDS imao ministra turizma (najprije Veljka Ostojića, a potom Darka Lorencina) i s kojom je bio u Kukuriku koaliciju do 2015. godine procjenjuje se kao obnova suradnje te dvije stranke u bliskoj budućnosti. Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza to ne potvrđuje, ali kaže kako su Milanovića izabrali čistom političkom pragmatikom – od svih kandidata ljevice i lijevog centra ima najviše šanse da preuzme tron na Pantovčaku.

Najveći propust

Pri tome IDS-u ne smeta što Milanović nije proveo program Kukuriku koalicije koji se odnosi na Istru, te što ih je na lokalnim izborima 2013. godine pokušao raskoliti udarom unutar stranačkih redova.

- Zašto je IDS kao predsjedničkog kandidata podržao SDP-ova Zorana Milanovića – a ne recimo Daliju Orešković koja je također "zatražila pomoć" vaše stranke?

- Od svih kandidata lijevo liberalnog centra, Milanović ima najveće izglede za pobjedu na nadolazećim predsjedničkim izborima. To pokazuju i sva istraživanja javnog mijenja i to su prepoznale relevantne stranke političkog lijevo liberalnog spektra u Hrvatskoj.

- Zoran Milanović je kao premijer izbjegao provesti decentralizaciju zemlje te je oponirao ideji regionalizacije Hrvatske, pa i regije Istre. Smatrate li da bi kao predsjednik Republike zastupao različita stajališta?

- Provedba decentralizacije je najveći propust Vlade Zorana Milanovića. Mislim da je on toga itekako svjestan. Dozvolite da istaknem kako nemamo ništa od gledanja unazad. Tijekom nedavnih razgovora s Milanovićem stekli smo uvjerenje da će kao predsjednik Republike Hrvatske znati štititi vrijednosti Istre.

- Ako je IDS "oprostio" Milanoviću njegov pokušaj stvaranja stranačkog raskola 2013. godine – hoćete li "oprostiti" i Damiru Kajinu i pozvati ga natrag u stranku?

- IDS je stranka koja je otvorena i koja uključuje, a Kajin se sam isključio iz stranke i odlučio ići drugim putem.

- U izjavu o podršci kandidatu Zoranu Milanoviću naglašavate kako je to izbor između napredne i nazadne Hrvatske. Gdje vidite ideju napretka u politici SDP-ova kandidata Milanovića i zašto nisu napredne, recimo, ideje Dalije Orešković ili dr. Ante Simonića?

- Nitko iz IDS-a nije rekao da i gđa. Orešković i dr. Simonić nemaju ideju napredne Hrvatske, dapače. Kao što sam prije rekao, Milanović je odabran jer od svih kandidata lijevo-liberalnog centra ima najveće izglede za pobjedu na izborima.

- Možemo li očekivati bolju suradnju IDS-a i SDP-a, možda koaliciju na narednim parlamentarnim izborima?

- Bili smo i ostat ćemo uvijek otvoreni za razgovor s nama bliskim opcijama. Činjenica je da smo sada fokusirani na predsjedničke izbore i da je u ovom trenutku prerano govoriti o parlamentarnim izborima 2020. godine.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater