PREDVIĐENE VISOKE KAZNE

ZAŠTIĆENA VRSTA: Turisti u Poreču izvadili perisku iz mora i sve snimali 

| Autor: Glas Istre
Žive periske su danas iznimno rijetke (Foto Udruge Eko more Medulin)

Žive periske su danas iznimno rijetke (Foto Udruge Eko more Medulin)


Neugodan prizor snimio je čitatelj 24 sata u srijedu oko 12.20 u Poreču. U Zelenoj laguni vidio je turiste kako su izronili plemenitu perisku, inače strogo zaštićenu vrstu pred izumiranjem. Odmah ih je i prijavio policiji.

- Dok sam ja izvadio mobitel iz džepa, već su je oni polegli dolje na stijene. Snimali su je s oduševljenjem, to je njima atrakcija, čudo od školjke. Vidio sam ih da tamo rone, bilo ih je nekoliko, kad sam vidio što jedan nosi i kako ga snimaju, shvatio sam da je to periska, rekao nam je čitatelj 24 sata.

Iz videa nije razvidno radi li se o živoj školjki, kakve su danas velika rijetkost ili uginuloj jedinci.

Iz PU istarske potvrdili su zaprimanje dojave. Poslali su policijsku ophodnju na mjesto prijave.

- Policijski službenici nisu zatekli osobe iz predmetnog videa, te se nastavljaju utvrđivati daljnje okolnosti događaja - kratko su dodali iz PU istarske, naglašavajući već brojne slučajeve prethodnih godina, ali i posebne letke za turiste koje objavljuju s ciljem smanjenja ovakvih prekršaja.

Kazne za ovaj prekršaj kreću se i do 200.000 kuna za pravne osobe, dok je za fizičke osobe propisana kazna od 7.000 do 30.000 kuna.

Plemenitu perisku štiti Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno ''uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite,   namjerno uništiti i/ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati'', stoji na službenim stranicama PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter