NEDEŠĆINA

Zajednička akcija mještana i TZ-a Općine Sveta Nedelja: Uređena Marguda i obnovljen "oprtoljnjak"

| Autor: B. BIOČIĆ
Nakon čišćenja, moglo se i plivati u lokvi

Takozvani kol Marguda koja je svojevrstan fenomen jer ne presušuje ni za najvećih suša te su zbog toga, mještani Jurazina i okolnih sela nekada dolazili ovdje napajati stoku

Na samom izlazu iz naselja Jurazini, na makadamskom putu koji vodi do naselja Eržišće, nalazi se lokva ili kol Marguda koja je svojevrstan fenomen jer ne presušuje ni za najvećih suša te su zbog toga, mještani Jurazina i okolnih sela nekada dolazili ovdje napajati stoku. Ova lokva je specifična po plosnatim škrilama kojima je okružena i po svojim kamenitim rubovima.

U narodu je poznato puno legendi vezanih za Margudu, koje je spominju kao duboku i mračnu, a jedna od njih kaže da se na dnu Margude nalaze zvona Sv. Kvirina, koja su potegnula nesretne utopljenike na dno. Inače, lokve su mala vodena staništa nastala prirodnim putem ili pod utjecajem čovjeka. U prošlosti su građene i/ili održavane kako bi se osigurala dovoljna količina vode za stoku i navodnjavanje polja te za vlastite potrebe, a voda se koristila i za gašenje požara. Dno većine lokvi je od nepropusnog materijala, najčešće gline, a redovito napajanje stoke i čišćenje lokve osiguravalo je da dno ostane kompaktno i ne zaraste u vegetaciju. Dno Margude je kameno, dubine od 2,5 do 3 metra, dok u sredini ima jedan muljeviti dio koji nikad nije dešifriran koliko je dubok.

Kako bi lokva Marguda poprimila čim atraktivniji izgled, Dalibor Kiršić Belin iz Mjesnog odbora Nedešćina, uz žitelje Jurazina, Eržišća te okolnih sela te uz Turističku zajednicu Općine Sveta Nedelja, pokrenuo je akciju čišćenja raslinja oko lokve u više navrata. Kiršić je nakon uspješno obavljenog posla, iskoristio priliku i ponosno zaplivao u Margudi.

Osim čišćenja, pristupilo se i obnovi "oprtoljnjaka" zahvaljujući ideji Daria Kiršića, ali i Alenu Načinoviću koji ga je zazidao. "Oprtoljnjak" je kamena struktura na kojoj su nekada uglavnom mještanke, stavljale brentu s vodom kako bi je lakše "naprtile" na leđa i nosile svojim domovima. Akcija se odvijala uz pridržavanje mjera i naputaka Civilnog stožera. Cilj akcije je da lokva bude uočljivija i privlačnija slučajnim prolaznicima te pristupačnija za razgledavanje svim posjetiteljima.

Kako saznajemo, Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja pohvaljuje i podržava takve akcije s ciljem uljepšavanja okoliša i prirodnih atrakcija te se iskreno zahvaljuje svim sudionicima na volonterskom radu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater