OBAVIJEST MASLINARIMA

Zabilježen let druge generacije maslininog moljca

| Autor: Glas Istre
Maslinin moljac

Maslinin moljac


Marina Kocijančić, voditeljica službe za stručnu podršku pazinske ispostave Ministarstva poljoprivrede, upozorava maslinare s područja Istre da je zabilježen let druge generacije maslininog moljca srednjeg do pojačanog intenziteta.

"Preporučujem maslinarima da u narednim danima izvrše tretiranje protiv navedenog štetnika. Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza i početkom rujna", napominje Kocijančić i pojašnjava da se mogu koristiti preparati na bazi bacillus thurigiensis (Biobit WP, Baturad WP), preparati na bazi deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Ritmus, Scatto, Rotor super, Poleci plus, Demetrina 25 EC), preparat na bazi spinetorama (Delegate 250 EW) i preparat na bazi fosmeta (Imidan).

"Također upozoravamo maslinare da pregledavaju svoje nasade na prisutnost maslininog svrdlaša  metodom otresanja na bijelu podlogu jedanput tjedno. Ovaj štetnik najveće štete čini na malim plodovima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje. Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja", ističe Kocijančić.

Podaci o registriranim sredstvima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

"Preparate koristiti prema uputama proizvođača! Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB", zaključuje Kocijančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum