Odlične vijesti

ZA TRIPADVISOR HRVATSKA JE BROJ JEDAN KAJAKING DESTINACIJA NA SVIJETU Od pet najposjećenijih turističkih odredišta, tri su u Istri

| Autor: Patricija SOFTIĆ
ilustracija

Trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 829 hotela i 420 kampova, a sad u kolovozu svakodnevno se otvaraju novi turistički objekti i sadržaji u destinacijama diljem obale. Međutim, u aktualnoj situaciji to je trenutno najmanje tražen smještaj. Naime, od početka godine najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, gotovo 12,4 milijuna, zatim u kampovima, 5,3 milijuna noćenja, a u hotelima 3,8 milijuna noćenja

"Najbolji rezultat u županijama sa značajnijim turističkim prometom ostvarila je Zadarska županija, koja je od početka godine zabilježila više od 54 posto prošlogodišnjih noćenja stranih gostiju u istom razdoblju. Početak kolovoza daje naslutiti još bolje rezultate. U prvih pet dana na razini cijele Hrvatske ostvareno je više od 573.000 turističkih dolazaka, 58,15 posto u odnosu na prošlu godinu, i gotovo 5,5 milijuna noćenja, više od 70 posto u odnosu na lani, od čega su 81 posto ostvarili strani gosti. Najviše stranih gostiju od početka godine stiglo je iz Njemačke (950.462) pa onda iz Slovenije (757.667), Poljske (340.802), Češke (307.202) i Austrije (294.561). Najposjećenije destinacije za sada su Vir, Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč. Zanimljivost je da je općina Viganj na poluotoku Pelješac na jugu zemlje, poznata po odličnim uvjetima za surfanje na moru, ove godine bilježi puno bolji turistički rezultat nego prošle godine", naglašavaju iz Hrvatske udruge turizma. 

Aplikacija

Upravo je HUT upozoravao odgovorne da država mora staviti naglasak na jednostavno i transparentno objavljivanje aktualnih epidemioloških podataka na Internetu, jer najveći broj stranaca koji razmišljaju o ljetovanju u našoj zemlji prvo potraži te podatke. Stoga su pohvalili uvođenje mobilne aplikacije „Stop Covid-19“ navodeći da je time dodatno povećana sigurnost građana i svih gostiju. Budući da je aplikacija u potpunosti usklađena s Preporukom EU Komisije od 8. travnja 2020., interoperabilna je sa svim sličnim aplikacijama u drugim EU članicama. To znači da gosti iz EU zemalja koji na svojim mobilnim uređajima imaju instaliranu sličnu aplikaciju dolaskom u Hrvatsku ne moraju ništa dodatno instalirati, već će njihova aplikacija normalno funkcionirati te ih upozoriti u slučaju epidemiološki rizičnog kontakta. A da bi se ostatak turističke sezone još bolje iskoristio, Hrvatska udruga turizma pokrenula je ovog tjedna newsletter posebno za nizozemsko tržište, „Croatia: Safe and Desirable Destination“, kojim svakodnevno ključnim institucijama i epidemiolozima u Nizozemskoj dojavljuje epidemiološku situaciju te pruža pregled turističke situacije u zemlji.

Iako je Hrvatska odavno otvorila svoje granice za turističke dolaske, određena ograničenja zbog pandemije su i dalje na snazi i mijenjat će se i dalje sukladno epidemiološkoj situaciji.

Trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 829 hotela i 420 kampova, a sad u kolovozu svakodnevno se otvaraju novi turistički objekti i sadržaji u destinacijama diljem obale. Međutim, u aktualnoj situaciji to je trenutno najmanje tražen smještaj. Naime, od početka godine najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, gotovo 12,4 milijuna, zatim u kampovima, 5,3 milijuna noćenja, a u hotelima 3,8 milijuna noćenja.

- Zanimljivo je za istaknuti nekoliko lijepih detalja. Primjerice, Arena Hospitality kampovi Arena Grand Kažela i Arena One 99 Glamping dobili su priznaje „Recommended 2020“ od renomiranog talijanskog kamping magazina i portala „Golden Camping – Quality Oudoor Experiences“. Tijekom lipnja i srpnja Valamar je postupno otvorio 21 hotel i ljetovalište i svih 15 kampova u osam jadranskih destinacija u kojima trenutno boravi više od 30.000 gostiju. Turistička kompanija Aminess iz Novigrada dovršila je gradnju svojeg prvog hotela za zaposlenike koji dolaze iz drugih krajeva raditi ovdje za vrijeme turističke sezone, „New Town“. Francuski dnevnik Le Figaro stavio je Lopud na prvo mjesto u izboru mediteranskih rajskih destinacija, ispred Santorinija. U tekstu se govori kako je Lopud najzanimljiviji od svih Elafita, a posebno je istaknut Franjevački samostan Gospe od Špilice koji je bogat umjetničkim djelima iz kolekcije Thyssen-Bornemisza. Adventure Dubrovnik kayaking osvojio je Tripadvisor 2020 Best of the Best nagradu i to u konkurenciji s preko 250 tisuća drugih aktivnosti. Adventure Dubrovnik izlet kajakom prvi je hrvatski turistički izlet koji je uvršten u top 10 Tripadvisor aktivnosti u svijetu, a Hrvatska je proglašena broj 1 kajaking destinacijom na svijetu u ovoj godini.

Nije mirovala ni Turistička zajednica Istre koja je poslala austrijskim i njemačkim medijima informacije o ponudi i prednostima Istre kao vrlo cijenjene destinacije za odmor, s naglaskom na izvrsnoj kvaliteti vode, čistim plažama s Plavim zastavama, dovoljno mjesta za sigurno uživanje na plažama kao i kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji. Potom je Istru posjetila grupa od 12 austrijskih i njemačkih novinara uglednih medija poput Fallstaffa, ”a la carte”, Kronen Zeitung, Freizeit & Kulinarik i drugi, te su pisali o njenim predivnim destinacijama. Ove je godine i jedan od najslavnijih košarkaša, Magic Johnson, stigao u Hrvatsku. Svojom jahtom je uplovio u Split, gdje je snimljen u uživanju u kulturnoj i gastronomskoj ponudi, a posjetio je i Hvar. Ovih se dana u Kanalu sv. Ante ispred Šibenika usidrila megajahta Flying fox, vrijedna 400 milijuna dolara, koja se povezuje s Jeffom Bezosom, vlasnikom Amazona i trenutno najbogatijim čovjekom na svijetu, javljaju iz HUT-a. 

Podizanje imidža

Svaka takva objava u današnjem digitalnom svijetu našoj zemlji automatski podiže imidž i omogućuje joj da dođe u središte pažnje svjetskih putnika koji tek planiraju svoj godišnji odmor. Trenutno se u Hrvatsku može putovati svim prijevoznim sredstvima, a velike nade ulažu se u zračne linije koje se svakim danom sve više normaliziraju. U dosadašnjem dijelu godine, od siječnja do kraja srpnja 2020. godine, tri najprometnije zračne luke u Hrvatskoj, Dubrovnik, Split i Zagreb, ostvarile su ukupan promet od milijun putnika. Croatia Airlines nedavno je objavio red letenja za kolovoz prema kojem će prometovati prema svim zračnim lukama u Hrvatskoj, s čak 37 domaćih i međunarodnih linija iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Zadra, Splita, Brača i Dubrovnika. Zračna luka Split od početka kolovoza bit će povezana čak 13 puta tjedno s Muenchenom, što je porast broja letova u odnosu na srpanj, a kompanije koje nude letovi su Lufthansa i Croatia Airlines. I Ryanair je obnovio promet na liniji između Frankfurta i Zračne luke Rijeka, pa je od 1. kolovoza do 24. listopada aktivna i ova zračna linija s jednim letom tjedno, svake subote u popodnevnim satima. Osim toga, iz Rijeke se može i za London, ponedjeljkom i petkom, sve do kraja rujna, a niskobudžetna španjolska aviokompanija 3. kolovoza uspostavila je promet na liniji Barcelona - Zagreb, i prometovat će do 26. rujna svake subote u večernjem terminu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of